Door Marcel Warenburg
schakel in de agrarische keten
Vanaf de buitenkant is het een kippenstal zoals zovele andere. Eenmaal binnen valt je mond open van verbazing en word je getrakteerd op een kleurenspel dat zelden is vertoond. Over een lengte van ruim honderd meter staan vier machines die in een duizelingwekkend tempo eieren koken, verven, drogen en verpakken. Eitjes in alle kleuren van de regenboog en in de meest uiteenlopende designs. Pasen, Kerst, carnaval of Halloween: elk feest of seizoen heeft z’n eigen, gekleurde eieren.
Welkom bij Eivo: Eierververij Ospel, de grootste, professionele eierververij van Nederland. Jaarlijks rollen er in deze voormalige kippenstal aan de Kampersweg tientallen miljoenen gekleurde eieren van de band. In het paasseizoen, als de piek z’n hoogtepunt bereikt en de medewerkers en machines dag en nacht hun werk doen, wel een miljoen per dag (!). De geverfde eieren gaan naar retailers en groothandels in heel Europa en dus ook in deze regio. Aldi, Lidl, Jumbo, Albert Heyn, noem ze maar op.
Aan de wieg van dit succes staan twee boerengezinnen uit de gemeente Nederweert: de families Sieben en Van Gemert, pluimveehouders van origine. In 1996 schaften zij samen een verfmachine aan gingen ze aan de slag in de stal die de gebroeders Sieben twee jaar eerder hadden gekocht. “Het eerste jaar was de productie nog bescheiden. Broers, zussen, kinderen; de hele familie hielp mee en alle geverfde eitjes werden met de hand ingepakt. Wie toen tegen mij had gezegd dat we in 2017 tientallen miljoenen eieren zouden verven, had ik voor gek verklaard”, zegt mede-eigenaar Paul Sieben die in de avonduren als kastelein achter de bar staat van café De Schans.
Opgegroeid tussen de kippen en varkens klopt zijn hart voor de agrarische sector in Nederweert. “Een groot deel van de eieren die wij verven, is afkomstig van pluimveehouders uit deze regio. We hebben elkaar dus nodig en versterken elkaar.” Voordat de eitjes naar Eivo gaan, worden ze op gewicht en stevigheid gesorteerd bij Egga Food, de eierverwerker aan de Nieuwstraat in Ospel die voor de Europese markt jaarlijks honderden miljoenen eieren verpakt, verhandelt, verft en pelt. “Maar weinig mensen weten hoe groot en belangrijk de eierindustrie is in deze regio. Twintig procent van alle eieren in Nederland worden in het Land van Weert verwerkt. Ze worden bijvoorbeeld gekookt en gepeld voor in salades, geverfd of verwerkt tot vloeibare grondstof voor koekjes, pasta en mayonaise of tot eipoeder”, vertelt verkoper Henk Stiphout van Egga Food.
Als ik hier ’s ochtends binnenkom en al die kleuren zie, word ik vanzelf vrolijk."
Eierververij Ospel is een schakel in die brede, agrarische keten. Alle eieren die aan de Kampersweg worden gekookt en geverfd, hebben iets met elkaar gemeen. Ze wegen zo’n 57 gram en zijn gelegd door hennen van maximaal 40 weken oud. “Bij jonge kippen is de eierschaal namelijk het stevigst”, verklaart Henk Stiphout. “Nadat deze eitjes zijn gesorteerd, bewaren we ze eerst twee weken zodat ze makkelijk te pellen zijn. Pas dan gaan ze naar de kokerij-ververij.”
Om te voorkomen dat de eieren barsten, worden ze bij Eivo op een temperatuur van 95 graden zeven minuten gekookt. Vervolgens worden ze geverfd of gespoten in de kleuren waar de markt om vraagt. In de verf zit een beschermlaagje dat ervoor zorgt dat ze meerdere weken houdbaar blijven. Paul Sieben: “Hoewel de piek tussen carnaval en Pasen ligt, draaien we het hele jaar door. Rond Kerst leveren we bijvoorbeeld eieren in goud en zilver, compleet met bijbehorende luxe verpakking. In het voorjaar vinden de picknickeieren gretig aftrek. En als het Nederlands Elftal een EK of WK speelt, maken we de eitjes oranje. Dat is het mooie aan dit werk. Als ik hier ’s ochtends binnenkom en al die kleuren zie, word ik vanzelf vrolijk.”