Door de coronacrisis heeft de vereniging Boeren van Nederweert bijna al haar activiteiten moeten annuleren. Daarom is er een andere manier bedacht om op een ludieke wijze in contact te blijven met de inwoners van Nederweert. De Boeren van Nederweert quiz wordt iedere twee maanden gepubliceerd op deze website en op Nederweert 24. Door op de vraag te antwoorden maak je kans op een leuke prijs.

Momenteel is er geen actieve quiz, graag tot snel!

Winnaar vraag #7; Edwin Smeets wint het cadeaupakket ter waarde van €40,- van Kaasshop Vurrukkulluk.

Afgelopen week stelde wij u de volgende vraag:

"Wat is het gewicht van de, op de foto, afgebeelde kazen?"

Nederland staat bekend om zijn kaas. Op Duitsland na is Nederland het grootste exportland van dit zuivelproduct. Onze kazen vind je in supermarkten over de hele wereld. Met gemiddeld zo’n 17 kg kaas per persoon per jaar zijn we geen kleinverbruikers, maar toch zijn er veel landen waar ze meer kaas eten. Zo eten de Denen 28 kilo en de Fransen 26 kilo kaas per persoon per jaar. Bij Kaasshop Vurrukkulluk wordt Stompetoren kaas verkocht. Deze kaas wordt gemaakt van weidemelk. De koeien die deze weidemelk geven, grazen en rusten in de wei. Het eten van vers gras zorgt voor een rijkere, smaakvolle melk. Afgelopen jaar liepen deze koeien 185 dagen per jaar minimaal 10 uur per dag buiten.

Met een record aantal inzendingen kwam 1 persoon het dichtst in de buurt van het antwoord. De antwoorden waren zeer uiteenlopend. Van 2 kilogram tot maar liefst 130 kilogram. Met een verschil van 0,6 gram heeft Edwin Smeets het beste antwoord gegeven. “Dit is de derde keer dat ik mee deed aan de Boeren van Nederweert quiz, ik vindt het een leuk initiatief en het is ook nog leerzaam. Ik had het soortelijk gewicht ingeschat en toen per kaas een gewicht bepaald. Weten doe je het natuurlijk nooit, maar het is mooi dat ik zo dicht bij zat. Zo zie je maar weer driemaal blijkt in dit geval scheepsrecht.” lacht Edwin.

We feliciteren Edwin met het cadeaupakket. Geniet ervan!

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

Bekijk dan het filmpje waar Inge Baggen van Kaasshop Vurrukkelluk het antwoord geeft. 

Winnaar vraag #6; Marco Nies wint een lunch voor 2 personen bij Eetcafé de Kleine Winst!

Afgelopen week stelde wij u de volgende vraag:

"Bij De Kleine Winst wordt Lindeboom pils geschonken, maar ook een heleboel speciaalbieren. Hoe groot was het aandeel speciaalbieren ten opzichte van de totale hoeveelheid geschonken bier in de maand mei van dit jaar?"

Bier bestaat voornamelijk uit water, graan (hoofdzakelijk gerst), hop en gist. Tijdens het brouwen blijft er mout (ontkiemde gerst) en hopresten over als restproduct, ook wel bierborstel genoemd. Bierborstel is uitermate geschikt als aanvullend voer voor melk- en vleesvee zoals koeien en varkens. Veel boeren voeren bierborstel aan hun vee waardoor dit hoogwaardige restproduct een tweede bestemming krijgt.

Het bleek dit keer een hele moeilijke vraag. De antwoorden waren dan ook heel uiteenlopend van 12% tot 97%. Maar het goede antwoord zat er helaas niet tussen. Marco Nies kwam er, met maar 1% verschil, het dichtst bij in de buurt.
Marco, geboren en getogen op de Nieuwstraat in Ospel, geeft lachend aan een groot aandeel te hebben in het percentage speciaalbier welke bij Eetcafé de Kleine Winst geschonken is. ‘Zeker met die lange weekenden, zoals Pinksteren, heb ik al enorm genoten van het feit dat de terrassen weer open zijn.’, verteld hij.

We feliciteren Marco met zijn gewonnen lunch. Geniet ervan!

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

In het filmpje geeft Paul van Eetcafé de Kleine Winst het antwoord. 

Winnaar vraag #5; Albert Huijben wint het streekproductenpakket ter waarde van €45,-.

Afgelopen week stelde de Boeren van Nederweert de volgende vraag:

De kippen van zorgboerderij en boerderijwinkel Vreike-hof hebben flink wat eieren gelegd. Hoeveel eieren zitten er in de emmer op de foto?

(De kippen bij Vreike-hof zijn biologisch. Maar hoe kun je in de winkel zien of een ei biologisch is? Dit is te zien aan de code welke op het ei gestempeld staat. De 0 staat voor een biologisch ei. Zou er i.p.v. een 0 een 1 staan dan gaat het om een vrije uitloop-ei. Deze eieren zijn gelegd door kippen die ook naar buiten kunnen. Zou er een 2 staan dan heeft een scharrelkip dit ei gelegd. Scharrelkippen zijn kippen die zich vrij door de stal kunnen bewegen. Gevolgd door het cijfer komen er twee letters welke het land van herkomst aangeven. Als laatste zie je het nummer van de boerderij. Op deze manier kan men ten alle tijden de afkomst van het ei bepalen. Dus kom je ei tegen met de code 0-NL-80155? Dan weet je dat het ei van Vreike-hof afkomstig is.)

Tussen de vele inzendingen die dit keer zijn binnen gekomen zat maar één goed antwoord. Dat antwoord kwam van Albert Huijben. Tijdens het overhandigen van het streekpakket geeft Albert aan bekend te zijn met de Boeren van Nederweert. ‘Vroeger heb ik altijd gevoetbald op Boeket en ging altijd in Nederweert op stap. Daarom ken ik een aantal boeren ook persoonlijk. Dit keer heb ik een poging gewaagd, iets wat ik normaal niet zo snel doe, en nu ook nog gewonnen.’

Albert, gefeliciteerd met je prijs. Laat het smaken!

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

In het filmpje geeft Esther van boerderijwinkel Vreike-hof het antwoord. 

Winnaar vraag #4; Wilma Aben wint een familiezak friet met 4 snacks van Cafetaria d’Indj!

Afgelopen week stelde de Boeren van Nederweert de volgende vraag:

Cafetaria d’Indj frituurt een kilo verse friet. Hoeveel gewicht blijft er over na het frituren?

(In het voorjaar op de boerderij begint het verhaal van de friet. De akkerbouwers poten de aardappels op hun akkers. Uit de gepote aardappelen groeien de aardappelplanten. Aan de zijstengels onder de grond groeien wel 15 tot 20 nieuwe aardappelen. De akkerbouwers oogsten hun nieuwe aardappelen van juli t/m oktober. In de voorraadschuur van de akkerbouwer worden de aardappelen gesorteerd en bewaard waarna ze naar de frietfabriek gaan.)

Heel veel mensen hebben geprobeerd om deze vraag te beantwoorden. De antwoorden waren heel divers en soms ook ludiek. Zo antwoordde iemand dat er 0 gram overbleef na het frituren omdat de friet veel te lekker was om te laten liggen.

Het is niemand gelukt het exacte antwoord te geven. Wel kwam Wilma Aben het dichtst in de buurt met maar 1 gram verschil. ‘Een aardappel bestaat uit droge stof en een groot gedeelte water. Tijdens het frituren verliest de aardappel veel vocht en aan de hand daarvan heb ik een gokje gewaagd. Wij gaan zeker gebruik maken van de prijs want we komen vaker bij Cafetaria d’Indj en de friet en snacks zijn er heerlijk’, verteld Wilma.

We feliciteren Wilma met haar prijs. Veel smulplezier!

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

In het filmpje geeft Angelien van Cafetaria Bij d’Indj het antwoord. 

Winnaar vraag #3; Henk Vossen wint een cadeaubon van €20,- van Slagerij Vaes.

Afgelopen week stelde de Boeren van Nederweert de volgende vraag:

Hoeveel kilogram varkenshaas en kophaas verwerkte Slagerij Vaes in de maand december vorig jaar?
(Er wordt veel varkenshaas gegeten tijdens de feestdagen. Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, die zich in de rug van een varken bevindt. Deze malse spier bestaat uit een dik gedeelte (Kophaas) en een dunner uiteinde (Varkenshaas). Bij het uitsnijden van het varken blijft de kophaas aan de ham zitten en de varkenshaas zit dan aan de rib. Men kan deze er ook in zijn geheel uitsnijden. Dit wordt bij rundvlees wel gedaan.)

Henk Vossen is werkzaam in de agrarische sector bij een opfok leghennen bedrijf. Op een opfokleghennen bedrijf worden kuikens opgevoed tot leghennen. Als ze ongeveer 17 weken oud zijn gaan ze naar een ander bedrijf om daar eieren te gaan leggen. Op de vraag hoe hij op het antwoord was gekomen zei hij: ‘Ik heb gewoon mijn boerenverstand gebruikt. Het blijft toch gokken.’

We feliciteren Henk Vossen met zijn gewonnen prijs. Laat het smaken. 

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

In het filmpje geeft Slagerij Vaes het antwoord.

Vraag #2; Thomas Remmits wint een vlaai naar keuze van Bakkerij Tommie!

22 oktober stelde de Boeren van Nederweert de volgende vraag:

Hoeveel kilo volkorenmeel gebruikt Bakkerij Tommie in een week?
(Volkorenmeel wordt gemaakt van tarwe. Akkerbouwers produceren deze tarwe en het is nu de tijd om deze tarwe te zaaien. In de zomer worden deze tarwe geoogst.)

Afgelopen week hebben heel veel mensen geprobeerd het goede antwoord te raden. Maar liefst 3 inzendingen hadden het antwoord goed. Na een loting is Thomas Remmits als winnaar uit de bus gekomen. Hij heeft de vlaai naar keuze van Bakkerij Tommie gewonnen.

‘De vraag triggerde mij om op internet te gaan zoeken hoeveel volkorenmeel er gebruikt wordt in een brood en hoe deze gemaakt wordt. Aan de hand daarvan heb ik een inschatting gemaakt. Leuk dat ik het nu ook nog goed had.’  vertelt Thomas.

We wensen Thomas Remmits veel smulplezier toe. Laat het smaken.

Wil jij ook weten wat het antwoord is? In het filmpje geeft Bakkerij Tommie het antwoord.

Vraag #1 is gewonnen door Michel Vossen!

24 augustus stelde de Boeren van Nederweert de volgende vraag:

Hoeveel liter zuivel (melk/yoghurt/slagroom) verwerkt ijssalon Florence op een zonnige zondag?

Er zijn veel pogingen gedaan om het goede antwoord te geven. Helaas is het niemand gelukt om het precieze antwoord te raden. Degene welke er het dichtste bij kwam is Michel Vossen. Hij heeft de cadeaubon van €20,- van ijssalon Florence gewonnen.

Michel Vossen: ‘Ik dacht, ik ga gewoon maar eens een gokje wagen, ik had wel eens op tv een programma gezien over een ijssalon en aan de hand daarvan mijn antwoord gegeven. Leuk dat de boeren dit doen, ik ga wel vaker kijken als ze maïs aan het hakselen zijn of aardappels rooien.’

We wensen Michel Vossen veel plezier met de cadeaubon.

Wil jij ook weten wat het antwoord is? In het filmpje geeft Marjo Janssen van ijssalon Florence het antwoord.