19 september bij Ons Boerenerf: unieke kans om mee te praten met de agrarische sector

Zeg eens eerlijk: wat is uw beeld van de agrarische sector in Nederweert? Houden de boeren voldoende rekening met u als burger of zien zij belangrijke zaken over het hoofd? En welke tips heeft u voor onze lokale agrariërs om de communicatie met de bevolking te verbeteren en eventuele overlast in het buitengebied te beperken?

inloopdag boeren van nederweert ons boerenerf

De vereniging Boeren van Nederweert is benieuwd naar uw eerlijke mening en nodigt daarom alle inwoners van de gemeente uit voor de interactieve bijeenkomst ‘Boeren en burgers dichter bij elkaar’ op donderdag 19 september bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Aanvang: 19.30 uur.

Het wordt een avond anders dan andere. Deze meeting tussen boeren en burgers draait namelijk niet om de vraag wie er gelijk heeft of de beste argumenten aanvoert, maar dient slecht één doel: elkaar leren begrijpen. Daarvoor hoef je het niet automatisch met elkaar eens te zijn. De bijna 30 leden van de vereniging Boeren van Nederweert hebben met elkaar afgesproken dat ze samen naar uw ervaringen en ideeën gaan luisteren. Zonder u in de rede te vallen. Niet het verhaal van de boeren, maar dat van de inwoners staat 19 september centraal.

Na de pauze, wanneer alle informatie met de boeren is gedeeld en de vragen zijn gesteld, gaan we met elkaar in dialoog. Boeren en burgers in een open gesprek, wederom met als enige doel om elkaar beter te leren kennen en begrijpen. “Zeker in deze tijd waarin de sector volop in beweging is en agrariërs onder een maatschappelijk vergrootglas liggen, is een goed contact en begrip voor elkaars standpunten heel belangrijk. Naast agrariërs zijn we ook burgers. Bij alle veranderingen die nog zullen komen, hebben we elkaar nodig”, zo verwoordt voorzitter Chris Salimans het belang van de bijeenkomst.

Dichter bij elkaar

Met dit initiatief volgt de vereniging een belangrijk advies van drie eindejaarsstudenten van HAS Hogeschool. In opdracht van het samenwerkingsverband Keyport 2020 en de Boeren van Nederweert onderzochten Emily Ramakers, Anouk Nijssen en Steffi Steeghs afgelopen voorjaar hoe boeren en burgers in de Peelgemeente dichter bij elkaar gebracht kunnen worden. Tijdens de bijeenkomst van 19 september, die geleid wordt door avondvoorzitter Henk Hermans, presenteren zij hun bevindingen aan de bevolking en de politiek van Nederweert. Ook de nieuwe burgemeester Birgit Op de Laak zal hierbij aanwezig zijn.

Volgende stap

Om inwoners een beter inzicht te geven in wat er achter de staldeuren gebeurt, bundelden lokale agrariërs in 2016 de krachten binnen de vereniging Boeren van Nederweert. De bijna 30 boeren die inmiddels zijn aangesloten, hebben al verschillende initiatieven in gang gezet. Via de website (boerenvannederweert.nl) en nieuwsite Nederweert24 laten zij zien wie ze zijn en belichten zij aan de hand van verschillende thema’s de waarde van de agrarische sector. Verder organiseert de vereniging jaarlijks een Boeren van Nederweert Dag en heeft ze een stand op de braderie.

Om de volgende stap in de communicatie met burgers te zetten, schakelde de vereniging begin dit jaar het advies in van de studenten van HAS Hogeschool. Hun voornaamste conclusie na een serie diepte-interviews en enquêtes binnen de gemeente Nederweert: nu de boeren hun verhaal hebben verteld, is het zaak om de stem van de burger luid en duidelijk te laten doorklinken. Het woord is nu aan de inwoners van Nederweert. Te beginnen dus op 19 september.

Boeren en burgers dichter bij elkaar

Waar: Ons Boerenerf – Banendijk 5 in Nederweert-Eind
Inloop: vanaf 19.15 uur
Aanvang: 19.30 uur
Einde: 22.00 uur.

Aansluitend worden boeren en burgers uitgenodigd voor een gezellig samenzijn aan de bar.