Boerin Veerle volgde haar ondernemershart

Vroeger was het ondenkbaar dat je als boerin je eigen dromen najoeg. Die tijd is gelukkig voorbij, zo bewijst Veerle Gielen (40) van het gelijknamige landbouwbedrijf in Nederweert. Met dezelfde passie waarmee manlief Harm voor zijn varkens zorgt en het land bewerkt, runt de geboren Vlaamse op het erf haar eigen winkel. ‘Handgebonden met Liefde’, gespecialiseerd in landelijke groendecoraties. Oftewel: de warmte en gezelligheid van de boerderij bij u thuis.

Elf jaar geleden, toen dochter Elise het levenslicht zag, trok ze voor het laatst de deur van haar kapperszaak achter zich dicht. Veerle ging zich fulltime toeleggen op het moederschap en het werk op de boerderij. Dag in dag uit hielp ze haar man Harm en zorgde ze vol toewijding voor de pasgeboren biggetjes in de kraamstal. De boerderij was haar leven en dat is het nog steeds. Nu de kinderen groter zijn, is er alleen nog een leven bijgekomen. Een leven waarin Veerle zelf aan de touwtjes trekt.

Zoals zo vaak kroop het bloed waar het niet gaan kan. Veerle voelde weer diezelfde drang. Creatief bezig zijn. Zelf keuzes maken. “Als kind volgde ik al workshops in bloemschikken. Mijn eigen groene creaties maken, daar zit mijn passie. Een paar jaar geleden hebben we onze woonboerderij helemaal verbouwd en in landelijke sfeer gebracht. Toen is die voorliefde weer opnieuw aangewakkerd. Eucalyptus, steeneik, magnolia, mos of wilde tijm: het is heerlijk werken met de materialen van Moeder Natuur.”

Sprong in het diepe

Haar man Harm effende voor haar het pad. Door extra arbeidsuren in te schakelen voor de kraamstal, kon Veerle haar ondernemersdroom verzilveren. De geboren Bocholtse volgde een masterclass bij een gerenommeerde decorateur in Zeeland en waagde de sprong in het diepe. In het tuinhuis naast de boerderij aan de Heijsterstraat maakt zij de mooiste decoraties in landelijke stijl; kransen en op touw gebonden groenwerken voor in huis of aan de deur. Elke vrijdagmiddag, zaterdag en op afspraak staat de deur open. “Het voelt heerlijk en de zaken gaan goed. Zodra het coronavirus straks onder controle is, ga ik ook weer workshops geven”, glundert Veerle. 

We zijn een familiebedrijf, we doen het hier samen."

‘We doen het samen’

Handgebonden met Liefde, zo heet deze fraaie aanvulling op het boerenbedrijf van de familie Gielen. In de ogen van man Harm staat trots geschreven. “Ik herken die drift van Veerle als geen ander. Die drang om te ondernemen. Dat is iets heel moois, daar maak ik graag ruimte voor.” Zo af en toe springt Veerle nog bij in de kraamstal. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat ze het leuk vindt om voor de dieren te zorgen. “We zijn een familiebedrijf, we doen het hier samen. Ook de kinderen steken regelmatig de handen uit de mouwen. Het lijkt genetisch bepaald. Zoon Daan en dochter Elise zijn echte creatievelingen. Ze zijn net zo vaak bij mama in het tuinhuis te vinden dan bij papa op de tractor of in de stal.”