Melkveehouder Maarten Linders (50) uit Eind heeft zijn opvolger al klaar staan 

Benieuwd naar wat er in deze 21e eeuw op een boerderij gebeurt? Wie er werken en wat ze doen? De vereniging Boeren van Nederweert zet de staldeuren wagenwijd open. Vandaag deel 3 in de serie ‘Boerenverhalen van eigen bodem’: Rens Kirkels, een jonge boerenknecht met een missie. Negentien jaar jong is deze Nederweertenaar al vastbesloten om later het melkveebedrijf van zijn oom Maarten in Eind over te nemen. 

Ook al hebben zijn ouders zelf geen boerderij: Rens wordt boer. Goed beschouwd, ís hij het al zijn hele leven. Terwijl zijn zus Vera en zijn tweelingzusje Judith achter een poppenwagen liepen, sjeesde peuter Rens in zijn traptractor over het erf. De boerderij van opa Bèr en oma Doortje aan de Kruisstraat in Nederweert-Eind was zijn tweede thuis.  “Samen met opa of oom Maarten mocht ik de kalfjes verzorgen en mee op de tractor het land op. Ik vond het fantastisch.”

Boeren als roeping

Als kind maakte hij spelenderwijs kennis met het boerenleven. Na het overlijden van opa in december 2015 werd het serieus. Tiener Rens kreeg steeds meer taken en verantwoordelijkheden, zowel in de stal als op het land. “Elke zaterdag en tijdens schoolvakanties was hij op de boerderij om te helpen. Door weer en wind stapte ik op de fiets om de melkkoeien te gaan verzorgen en het land te bewerken. Toen ik 16 jaar was, ging Maarten op vakantie en mocht ik het bedrijf in m’n eentje runnen. Met een beetje hulp van oma die elke avond kwam koken.”

Boeren voelt voor hem niet als werk. Het is een roeping. “Je werkt samen met de dieren, je familie en de natuur en doet er alles aan om het zo goed mogelijk te doen. Wanneer ik tevreden ben? Als de koeien gezond zijn en veel melk geven en de gewassen er mooi bijstaan.” Over anderhalf jaar, als hij zijn veehouderijdiploma op niveau 4 op zak heeft, wordt Rens op papier de compagnon van oom Maarten. Dan stapt hij in het bedrijf, zo hebben de twee al afgesproken. “Maarten is een fijne baas. Hij geeft me de ruimte om het werk op mijn eigen manier te doen. Hij staat open voor mijn visie, we overleggen samen wat we gaan doen, maar uiteindelijk hakt hij natuurlijk de knoop door. De afgelopen jaren hebben we grote stappen gezet. Door de aanschaf van melkrobots hebben we het bedrijf klaargemaakt voor de toekomst.” Na het werk op de boerderij boert hij thuis op de computer verder. “Bijna elke avond speel ik Farming Simulator, een boerderijspel waar je je eigen akkerbouwbedrijf runt. Niet alleen leuk en ontspannend, maar ook leerzaam. Spelenderwijs leer je namelijk om het maximale rendement uit je bedrijf te halen.”

Maarten is een fijne baas. Hij geeft me de ruimte om het werk op mijn eigen manier te doen"

Vlieguren maken

Eigenaar Maarten Linders (zijn zus Irene is de moeder van Rens) prijst zich maar wat gelukkig met zo’n knecht. In een tijd waarin de bedrijfsopvolging menig agrariër slapeloze nachten bezorgt, heeft de 50-jarige Eindenaar zijn opvolger nu al klaar staan. “Rens houdt niet van half werk, hij laat niets aan het toeval over. Daarbij ziet en onthoud hij alles en is hij volledig thuis in de IT. Ik kan je zeggen: in een moderne melkveehouderij komt die technologische kennis heel goed van pas.”

Hoewel Rens nu al klaar lijkt om het melkveebedrijf over te nemen, is het volgens Maarten belangrijk dat hij eerst zijn horizon binnen de agrarische sector verruimt. Vlieguren maken. Successen vieren. Tegenslagen incasseren. “Hij is pas 19. Wie weet hoe de sector er over 15 jaar qua wet- en regelgeving uitziet. Misschien liggen de kaarten voor hem dan wel heel anders op tafel. Mijn neef moet zich te allen tijde vrij voelen om zijn eigen keuzes te maken en iets anders te gaan doen. Daarbij moet hij nog een tijdje geduld hebben. Ik ben pas net 50 geworden”, zegt hij met een knipoog.

Vrijheid

Maar de keuze van Rens staat vast. Als hij niet naar school hoefde, zou hij elke dag op de boerderij zijn. Het is de vrijheid die hem bijna elk vrij uurtje naar het verre buitengebied van Nederweert-Eind trekt. De rust en de ruimte, afwisseling tussen het werk op het land en in de stal. “Het is moeilijk uit te leggen, het is een gevoel. De koeien die tevreden aan het herkauwen zijn met het geluid van de melkrobot op de achtergrond. De wind die om de boerderij blaast. De vogels die je hoort fluiten als je buiten komt. Als je plezier hebt in je werk, hoef je nooit te werken.”

Nieuw | Podcast Boeren van Nederweert

Dit verhaal is ook te beluisteren als podcast; handig voor onderweg!

NB: klik op de titel voor het complete verhaal in Spotify