Door Bas Poell
Verkeersplein tijdens zomerbraderie was een daverend succes
De zomerbraderie in Nederweert beleefde afgelopen vrijdag een primeur. Op initiatief van de vereniging Boeren van Nederweert was het Aldiplein achter ijssalon Florence omgetoverd in een verkeersplein met loopfietsjes, traptractoren en échte verkeerslichten. Langs het parcours van strobalen stonden grote landbouwmachines opgesteld om kinderen spelenderwijs bewust te maken van hun kwetsbaarheid in het verkeer.
‘Verkeersregelaar’ Jan van Schijndel heeft het er maar druk mee. Gewapend met een megafoon – en een brede glimlach – leidt hij het verkeer deze middag in goede banen. ‘Ho hooooo jongeman, heb je het verkeerslicht gezien? Dat stond op rood hè. Rood betekent dat je moet stoppen. De volgende keer even wachten, oké? Dankjewel.”
‘Verkeersovertreder’ Jens (4) is zich van geen kwaad bewust. Terwijl papa en mama langs de kant gezellig keuvelen met vrienden, fietst hij alsof z’n leven er vanaf hangt. Van de zomerse hitte heeft hij geen last, de kraampjes op de braderie kunnen hem gestolen worden. Dit is veel leuker. “Lekker crossen.”
Het Aldiplein achter ijssalon Florence is deze vrijdag omgetoverd in een verkeersplein. Een ministad met échte verkeerslichten, zebrapaden, drempels en voorrangsborden waar kinderen spelenderwijs kennismaken met de verkeersregels. Daaromheen loopt een rondweg: het buitengebied waar grote landbouwmachines staan opgesteld. Een reusachtige maïshakselaar bijvoorbeeld en een bietenrooimachine van wel vier meter hoog. Heel cool en indrukwekkend, maar tegelijkertijd natuurlijk ook gevaarlijk. Normaal gesproken zien kinderen deze gevaartes alleen vanaf de grond vanuit hun eigen gezichtsveld, vandaag mogen ze plaatsnemen in de cabine zodat ze kunnen zien wat de chauffeur ziet. Of beter gezegd: niet ziet. Vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) geven tekst en uitleg over de dode hoeken van een vrachtwagen of landbouwvoertuig. En dat zijn er veel meer dan je vooraf zou denken.
“De spiegel zelf is bijvoorbeeld al een blinde hoek. Je kunt er als chauffeur wel ín kijken, maar niet er doorheen. Je ziet dus niet of er iemand achter je spiegel staat”, zegt Tjeu Stultiens van de afdeling Nederweert van VVN. Zijn belangrijkste advies aan kinderen en hun ouders: “Houd afstand en ga nooit spelen rondom een vrachtwagen of landbouwmachine. Normaal gesproken geven we ‘dodehoek-les op basisscholen. Vandaag geven we les in de praktijk. Dat is natuurlijk nóg effectiever.”
Het verkeersplein is een initiatief van de vereniging Boeren van Nederweert. Voor de lokale agrariërs – vaste gebruikers van het buitengebied – is verkeersveiligheid een belangrijk thema. “Gelukkig is die veiligheid de laatste jaren sterk verbeterd”, weet boer Maarten Linders. “De landbouwvoertuigen van zijn uitgerust met diverse camera’s en een achteruitrijalarm. Daarbij zit je als chauffeur hoog en heeft de cabine hele veel glas zodat je goed ziet wat er om je heen beneden gebeurt. Maar het blijft natuurlijk altijd oppassen. Een ongeluk zit letterlijk in een klein hoekje. Daar zijn we dus heel alert op.”
Terwijl de middag z’n einde nadert en de zon overuren maakt, vinden steeds meer kinderen en ouders hun weg naar de ministad aan de Dokter Schmidtstraat. De reacties zijn unaniem enthousiast. “Geweldig initiatief.” “Wat goed dat ze dit doen”. “Leuk en ook nog eens leerzaam.”
Ondertussen geniet ‘verkeersregelaar’ Jan tussen de drukke bedrijven door van een korte koffiepauze. De Brabantse ondernemer – een specialist op het gebied van verkeer en vervoer – reist met zijn verkeersplein door de wijde regio om kinderen spelenderwijs bewust te maken van hun kwetsbaarheid in het verkeer? De belangrijkste les die hij de jeugd ook vandaag weer meegeeft: steek je duim omhoog naar de chauffeur. “Als je een duim terugkrijgt, weet je: de chauffeur heeft me gezien, het is veilig“.
Terwijl gelegenheidschauffeur Joeri (10) plaatsneemt in de cabine van een grote vrachtwagen, neemt instructeur Jan buiten de proef op de som.
Jan (steekt z’n duim omhoog): Kun je me zien Joeri?
Joeri: “Nee.”
Jan (zet een paar passen terug) En nu?
Joeri: “Nu wel.”
Jan: “Prima, steek je duim maar omhoog.”
Joeri: “Oké (steekt z’n duim omhoog).”
Jan (met een vette knipoog): “Dankjewel Joeri. Je hebt zojuist mijn leven gered.”