4e Boeren van Nederweert Dag: ‘We mogen blij zijn met onze boeren, zij zorgen voor ons voedsel’

Ook de vierde Boeren van Nederweert Dag leverde weer prachtige plaatjes en waardevolle verhalen op. Verdeeld over 15 locaties in onze plattelandsgemeente maakten zo’n 175 inwoners zondagmiddag kennis met het moderne boerenleven. We namen een kijkje bij het landbouwbedrijf van Chris en Janneke Salimans in Nederweert.  

4e Boeren van Nederweert Dag

In de auto op weg naar de Booldersdijk was Enzo Coolen (4) nauwelijks te houden. “Zijn we er al mama?’, vroeg de kleine Weertenaar voortdurend. Getooid met een boerenhoed is hij is er helemaal klaar voor. Thuis in de woonkamer in Boshoven, staat een boerenschuurtje, door papa Bart eigenhandig getimmerd, waar hij al zijn speelgoedtractoren in stalt. Vandaag, tijdens de Boeren van Nederweert Dag, mag kleuter Enzo zijn geliefde landbouwmachines op levensgroot formaat in een echte boerderij bewonderen. Hoe-vet-is-dat!

Eerlijk communiceren

We zijn te gast op de thuislocatie van Chris en Janneke Salimans. Daar waar ze met hun drie kinderen wonen en al jaren vol toewijding hun gemengd bedrijf runnen. Omdat het echtpaar voor niemand geheimen heeft, zetten ze hun staldeur in Nederweert deze middag wagenwijd open. Voordat de rondleiding begint is er eerst tijd voor koffie met gebak en een openhartig gesprek met de bezoekers. Chris vertelt over de keuzes die hij heeft gemaakt en de dilemma’s waar hij als moderne agrariër voor staat. De zoektocht naar een opvolger bijvoorbeeld, die hem terughoudend maakt om nog fors te investeren en verder te groeien. De keuze om niet op één hele grote, maar op meerdere kleinere locaties te boeren en zo de overlast voor de omgeving te beperken. En het negatieve imago van de sector dat volgens hem alleen maar doorbroken kan worden door eerlijk en duidelijk te blijven communiceren. Zoals op deze 11e september tijdens de 4e Boeren van Nederweert Dag. 

Maanmannetje

Gehuld in een blauwe wegwerpoverall met doorzichtige, plastic schoenen lijkt de kleine Xavi (3) Verhees verdacht veel op een Maanmannetje. Zelf is hij nog te jong om te begrijpen waarom hij op deze open dag is, maar zijn vader Johnny wist dat hij hem er een groot plezier mee zou doen. “Xavi vindt dieren heel leuk”, zegt hij. Terwijl de kinderen de pasgeboren biggetjes mogen aaien, legt boer Chris uit hoe anno 2022 een gezond stukje vlees wordt geproduceerd. Bezoeker Jos Thijssen spitst de oren, zeker als de techniek in het agrarisch bedrijf ter sprake komt. De pensionado uit Nederweert-Eind, die in zijn tienerjaren knecht was op een boerderij, heeft een zwak voor mechanisatie. “Als kind vond ik het geweldig als ik bij een tractor de olie mocht verversen. Op mijn veertiende ging ik naar de Landbouw RAI in Amsterdam. Ook nu volg ik de ontwikkelingen in de landbouw nauwgezet en kritisch, met veel respect voor de boer. 

Genieten

Ondertussen kraait de kleine Enzo van plezier. Ter besluit van de rondleiding mag hij van een metershoge graanberg naar beneden roetsjen. Om vervolgens  plaats te nemen in de cabine van een imposante Claes-tractor; zo eentje die thuis in miniatuurformaat in zijn eigen ‘schuurtje’ staat. Moeder Adinda geniet van haar zoon die glundert van oor tot oor. “Wat een leuke middag was dit! En wat een mooi bedrijf. We mogen blij zijn met mensen als Chris en Janneke die elke dag dit werk doen. Boeren die voor ons voedsel zorgen.”  

Tekst: Bas Poell
Foto’s Johan Horst

Bekijk meer foto’s op Nederweert24

Registratie is gesloten!