‘Wij hebben voor niemand geheimen’

Derde Boeren van Nederweert Dag: omdat alleen het eerlijke verhaal telt

Met een recordaantal van bijna 250 geïnteresseerde inwoners was de derde Boeren van Nederweert Dag zondag een doorslaand succes. Ruim twintig agrariërs van de lokale vereniging zetten deze middag hun staldeur wagenwijd open. We namen een kijkje bij het vee- en loonwerkersbedrijf van de familie Jacobs-Verhijden in Ospel.

Vijf vingertjes oud weet Bram Slenders al wat hij later wil worden. “Loonwerker”, zo klinkt het stellig en geloof het of niet: de jonge Ospelnaar weet waar hij over praat. Thuis onder zijn bed staan de landbouwmachines – in speelgoedformaat – uitgestald. “Tractoren, een hakselaar, een ploeg, een zaaimachine en een gierton”, zo klinkt het trots. De knul speelt er naar hartelust mee, samen met zijn jongere broertje Stef. Matten dienen als akker.

Vrijheid doorgeven

Toen hun ouders Koen en Monique besloten om het gezin aan te melden voor de Boeren van Nederweert Dag was de keuze dan ook snel gemaakt. Het werd het gemengde bedrijf van de familie Jacobs-Verhijden aan de rand van de Peel, diep in het buitengebied van Ospel. Daar hadden ze namelijk niet alleen kalveren en varkens, maar ook landbouwmachines. Reusachtige machines. Wie weet zou Bram met zijn broertje wel een ritje mogen maken.

Moeder Monique herkent hun fascinatie voor het boerenbuitenleven. De Ospelse groeide zelf op tussen de koeien en de akkers, haar vader – boer Wim – hobbyt nog steeds en glimt van trots wanneer de kleinkinderen hem komen helpen met het laden van het hooi. Ook manlief Koen, die vroeger bij zijn oom de koeien molk, heeft een groen hart. “Dat gevoel van vrijheid is mooi en willen we graag doorgeven aan onze kinderen. Daarbij kunnen ze op deze manier zien waar ons eten vandaan komt.”

Risico’s spreiden

Tien bezoekers staan er deze middag op de gastenlijst van de familie Jacobs. Boer Jan, zijn vrouw Chantal en hun oudste zoon Toon leiden hen rond over het bedrijf. En dat doen ze met alle liefde en plezier. “We hebben namelijk voor niemand geheimen”, zegt Jan. Hij vertelt hoe hard de kalverhouderij door corona werd geraakt. “Kalfsvlees is een restaurantproduct. Toen de restaurants dichtgingen stortte de prijs ineen. Maar gelukkig zijn de kalveren niet onze enige tak van sport. Met ons loonwerkersbedrijf en onze vleesvarkens hebben we de bedrijfsrisico’s gespreid. Een bewuste keuze.” Boer Jan beantwoordt vragen en biedt een kijkje in de agrarische keuken. Hij vertelt over hun loonwerk voor omliggende agrariërs waarbij landbouwmachines met behulp van GPS in kaarsrechte lijnen en tot op de centimeter nauwkeurig de gewassen inzaaien. Hij vertelt over de ventilatie in de stallen. Over de luchtwasser die ervoor zorgt dat eventuele geuroverlast voor de omgeving tot een minimum beperkt blijft. Over de sleufsilo waar binnenkort 50 hectare maïs ingaat voor de kalveren. Maar vooral over wat de familie allemaal doen om haar vee gezond te houden en het veilige voedsel te produceren waar de consument om vraagt. “Mensen staan er vaak niet bij stil hoe we in Nederland met kwaliteit en veiligheid bezig zijn. Nergens anders is de productie zo aan regels gebonden als hier.”

Eerlijke verhaal

Ook zijn collega-agrariërs van de vereniging Boeren van Nederweert kijken terug op een geslaagde middag. Pluimveehouder Ron Teeuwen kreeg twee families op bezoek. “We hebben een goed en eerlijk gesprek gehad. Na afloop waren ze blij omdat ze een beter beeld hadden gekregen van wat zich binnen de stalmuren daadwerkelijk afspeelt. Missie geslaagd dus.” Ook boer Chris Salimans toont zich tevreden. “Onder de bezoekers waren twee mensen uit Maasbracht die nog nooit een boerderij van binnen hadden gezien. Om maar aan te geven hoe waardevol een dag als deze is. We laten zien wat er gebeurt en vertellen het eerlijke verhaal.”

Kleurwedstrijd

Nog even terug naar Ospel waar Bram en Stef de Boeren van Nederweert Dag vooral met hun ogen beleven. Na afloop van de rondleiding krijgen zij, net als de overige deelnemende kinderen, een ‘boerderij-kleurplaat’ waarmee ze kans maken op een heuse Claas-traptractor gesponsord door Op ’t Root Landbouwmechanisatie uit Ospel. Het hoogtepunt van het bezoek hebben zij dan net achter de rug. Een tractorrit over het erf, samen met boer Toon. Of het leuk was hoeft niemand hen te vragen. Hun stralende ogen spreken boekdelen.

Tekst: Bas Poell

De kleurplaten kunnen tot 19 september worden ingeleverd bij de boer. In de loop van volgende week maken we de winnaar bekend.

Bekijk meer foto’s op Nederweert24

Registratie is gesloten!