Door Marcel Warenburg
Naam: Paul Smolenaers
Onderneming: Boerderij Smolenaers
De tijd dat je als boer op een eilandje je ambacht deed, ligt al mijlenver achter ons. En dat is maar goed ook, vindt Paul Smolenaers, eigenaar van de gelijknamige boerderij aan de Hardsteeg. Voor de varkenshouder uit Nederweert betekent boeren “rekening houden met je omgeving”. “Ik ben me er van bewust dat ik onderdeel ben van het buitengebied waar mensen wandelen en fietsen. En dus wil ik dat mijn bedrijf er netjes bij ligt en zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Bij de keuzes die ik als ondernemer maak, vraag ik me steeds af: wat zou ik zélf prettig vinden als mijn buurman een agrarisch bedrijf had?”
Wie vanaf de Booldersdijk de eerste afslag neemt naar links ziet met eigen ogen wat Paul daarmee bedoelt. Boerderij Smolenaers ligt midden in het groen. “Als tegenprestatie om te kunnen bouwen, heb ik mijn bedrijf met inheemse bomen en struiken ingepast in het landschap. Niet alleen de buurt, maar ook ikzelf heb daar plezier van. In de zomer ziet het er hier prachtig uit.”
Toen hij vier jaar was, vroeg zijn oma wat hij wilde worden. Het was 1982 en de kleine Paul wist het toen al zeker. ‘Boor’, klonk het resoluut. Het was voorbestemd. Op de grond van opa Tjeu bouwde zijn vader Piet in 1972 de eerste varkensstal. Na tien jaar bij pap in de maatschap staat de varkenshouderij sinds 2010 op zijn naam. “Mijn ouders helpen nog altijd mee. Mijn vader ontfermt zich over de vleesvarkens en de suikerbieten, maïs en groenteteelt, mijn moeder helpt mee in de kraamstal en doet een deel van de administratie.
Het belangrijkste wat ik van hen heb geleerd, is om verder te kijken dan mijn neus lang is. Om het vizier niet alleen op vandaag en morgen te richten, maar ook nadrukkelijk op de behoeften en eisen van overmorgen. Op wat de maatschappij en de consument van mij als ondernemer vraagt. Op die manier voorkom je dat je investeert in iets wat al snel achterhaald is.”
Je kunt niet zeggen: ik doe een keer niks. Je hebt met dieren te maken en dat betekent dat je zeven dagen in de week klaar moet staan ”
De nieuwe zeugenstal die hij in 2012 bouwde, kwam volgens die wijze les tot stand. Een grotere stal die voldoet aan de eisen van de toekomst op het gebied van dierenwelzijn en milieu. “Met een nieuwe luchtwasser, meer ruimte voor de dieren om los te lopen en heel veel lichtinval dankzij de vele ramen aan de zijkant. Geloof me: de gedachte dat varkenshouders hun stallen volproppen met dieren die de hele dag in het donker zitten, is allang achterhaald. Rust, reinheid en regelmaat. Net als de mens, gedijen ook dieren hier het beste bij. Dat betekent ook dat je als boer de rust moet bewaren en op de juiste momenten moet handelen. Dus niet meteen in paniek raken en met antibiotica klaar staan als een dier ziek wordt, maar ook de natuur de kans geven om zijn werk te doen.”
Het boeren is voor hem een way of life. “Je kunt niet zeggen: ik doe een keer niks. Je hebt met dieren te maken en dat betekent dat je zeven dagen in de week klaar moet staan.” Paul Smolenaers houdt teveel van zijn vak en is ook te nuchter om hierover te klagen. “Het blijft iedere keer weer mooi om nieuwe biggen geboren te zien worden en om die vervolgens in zo goed mogelijk omstandigheden te laten opgroeien tot het kwaliteitsproduct waar de klant en de consument om vraagt. Een deel wordt na tien weken verkocht voor de verdere opfok, het andere deel fok ik zelf op tot vleesvarkens.”
Samen met zijn vrouw Inge, die in St. Odiliënberg kinderen begeleidt met een ontwikkelingsachterstand, en zijn dochters Bente en Marit woont hij met veel plezier in Nederweert. Het dorp dat na iedere vakantie weer voelt als de vertrouwde thuishaven. “Het is de loyaliteit van de mensen. De saamhorigheid. In harmonie wonen en leven. Dat is voor mij heel belangrijk en daar doe ik ook mijn best voor. Het zit in kleine dingen. Een schoon en opgeruimd erf. Alert zijn dat je niet het verkeer ophoudt wanneer je met je tractor de weg opgaat. Oftewel je bewust zijn dat je niet alleen op de wereld bent.”