Door Marcel Warenburg
Naam: Ruud en Jolanda Ketelaars
Bedrijfsactiviteiten: Melkveebedrijf
Wanneer je vanaf de Eindhovensebaan de Zuidhoeveweg inrijdt, zie je het al van grote afstand. Melkveebedrijf Ketelaars, of de Zuid-Hoeve zoals er op de gevel staat, heeft voor niemand geheimen. Ruud en Jolanda hoeven hun staldeur niet open te zetten, bezoekers kunnen er namelijk dwars doorheen kijken. Hun 170 melkkoeien staan als het ware onder een grote parasol waaronder de wind net als in het open weiland vrij spel heeft. “Veel mensen vinden het mooi om koeien in de wei te zien staan. En dat is natuurlijk ook zo. Maar wat de meesten niet weten, is dat een koe niet graag in de regen staat en ook niet goed tegen de warmte kan. Ze staan het liefst onder een dak. Door de zijkanten open te laten, wordt de stal maximaal geventileerd”, vertelt Ruud.
Het familiebedrijf is zijn leven. Zeven dagen in de week zorgt Ruud ervoor dat het zijn melkkoeien en jongvee aan niets ontbreekt. Alleen dán produceren ze de beste melk, rijk aan calcium, vitaminen en zink. Jaarlijks zo’n 1,8 miljoen liter, bestemd voor Friesland Campina. “Als wij goed zijn voor de koeien, zijn de koeien goed voor ons”, luidt het motto van de familie Ketelaars. En dus krijgen ze het beste voer: gras, mais en natuurhooi van eigen land aangevuld met soja, maïsmeel, bietenpulp en krachtvoer als lekkere traktatie.
Met de frisse buitenlucht op hun snoet kunnen de runderen zich vrij bewegen door de ruime stal en zich bovendien door speciale relaxborstels laten verwennen. En hoe makkelijk wil je het als koe hebben: door de aanwezigheid van drie melkrobots kunnen ze zeven dagen per week en 24 uur per dag zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. “Bij het melken hoef ik niet aanwezig te zijn. Als er een storing is, krijg ik een melding op mijn telefoon en neem ik direct een kijkje”, vertelt Ruud.
Het is een prachtinnovatie die de melkveehouder zo’n vier uur werk per dag uit handen neemt. Kostbare tijd die hij nu kan besteden aan de controle en verzorging van zijn dieren en zijn gras- en maispercelen, hetgeen de kwaliteit van het voer alleen maar ten goede komt. “Met de komst van onze nieuwe duurzame stal in 2013 is het aantal melkkoeien uitgebreid. Dat betekent dat er op het bedrijf ook meer onderhouden moet worden”, vertelt Jolanda die de boekhouding voor haar rekening neemt en daarnaast twee dagen in de week werkt bij het Klant Contact Centrum van de gemeente Nederweert. “Als mijn schoonvader er niet is, verzorg ik de vaarskalfjes die bij ons worden grootgebracht tot melkkoe. Dat is maar een enkele keer hoor. Jac is er bijna altijd en doet alle voorkomende werkzaamheden.”
... als hij thuis het geluid van een tractor hoort, zegt hij welk merk het is"
Ruud en Jolanda zijn zich goed bewust van de tijd waarin ze ondernemen. In de nieuwe stal ligt een speciale vloer die de uitstoot van ammoniak tot een minimum beperkt. Het dak is bekleed met zonnepanelen waarmee ze voor een belangrijk deel in hun eigen energie voorzien. “Daarnaast wordt een deel van het grasland tussen april en juli niet bewerkt. Op deze manier kunnen weidevogels, zoals de kievit, wulp en grutto in alle rust hun eieren uitbroeden”, vertelt Ruud.
Bij zijn geboorte in 1974 stond zijn bestemming als melkveehouder al min of meer vast. Opa Piet kocht de Zuidhoeve in 1952. Vader Jac en moeder Lenie bouwden het bedrijf vanaf 1972 uit en sinds 2008 staan Ruud en Jolanda aan het roer. Hun jonge tweeling Juul en Iris krijgt de liefde voor het boerenleven elke dag mee. “Daar hoeven we niks voor te doen, dat gaat vanzelf. Juul kent alle tractormerken. Sterker nog: als hij thuis het geluid van een tractor hoort, zegt hij welk merk het is.”