Door Bas Poell
Wat groeit er allemaal op het land en welke producten worden daar van gemaakt? Om kinderen bewust te maken van het belang van akkerbouw voor mens en dier, toert de vereniging Boeren van Nederweert de komende maanden met een zelfontwikkeld educatieprogramma langs basisscholen. Leerlingen van De Tweesprong in Nederweert-Eind beleefden deze week de primeur.
Op tafel ligt de volgende ja/nee-stelling:‘Een plant groeit alleen van water.’ “Jaaaaa”, roepen vier kinderen in koor. “Neeee”, zegt de spelleider nadat de antwoordkaart is gecheckt. “Een plant heeft ook licht en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien.”
Boerinnen José en Daniëlle laten de leerlingen van de groepen 5-6 en 7-8 in Nederweert-Eind deze ochtend spelenderwijs kennismaken met de teelt van plantaardige producten. De verschillende soorten groenten die op het land en in de kas groeien, maar ook de maïs, rogge en tarwe die als ingrediënten voor het veevoer worden gebruikt. Of de suikerbieten waaruit suiker wordt gemaakt
In tegenstelling tot vroeger, toen iedereen wel een boer in de familie had, is kennis over akkerbouw niet meer vanzelfsprekend. Doordat er veel minder agrariërs zijn, weten niet alle kinderen waar het eten op hun bord vandaan komt. Met het educatieprogramma dat boerinnen José van Hulsen, Ines van de Waarenburg en Tiny Linders samen ontwikkelden, wil de vereniging Boeren van Nederweert dat bewustzijn vergroten.
Na de gastles van woensdag weet elke bovenbouwleerling in Eind dat friet van aardappelen wordt gemaakt en dus niet aan een boom groeit, maar op de akker onder de grond. En wie heeft er ooit gehoord van vezelhennep? “Volgens mij zijn dat drugs?”, wordt er zachtjes gegrinnikt. Boerin Daniëlle geeft uitsluitsel: “Van vezelhennep worden allerlei producten gemaakt, zoals vezels, strooisel en isolatiemateriaal voor de bouw. Wisten jullie dat dit gewas ook in Nederweert wordt geteeld?”
De leerlingen maken ook kennis met de machines waarmee de akkerbouwers in onze gemeente hun land bewerken. De Boeren van Nederweert vinden het belangrijk dat kinderen zich goed realiseren hoe kwetsbaar ze zijn in het verkeer wanneer er zo’n groot landbouwvoertuig op hun pad komt. Eddie (8) was zich al van dit gevaar bewust. “Als ik zie dat er zo’n grote machine aankomt die de hele weg nodig heeft, dan stop ik altijd en ga ik in de berm staan.”
“Heel goed hoor”, reageert boerin José. “Wat je ook nog kunt doen, is zwaaien naar de bestuurder. Als de chauffeur terugzwaait, weet je dat hij jou ook gezien heeft.”
Na een korte presentatie over akkerbouw is het tijd voor een spellencircuit. Al spelend leren de kinderen waar de producten die zij eten vandaan komen, in welke seizoenen ze worden geteeld en… hoe ze ruiken en smaken. Geblinddoekt worden de leerlingen getrakteerd op wortel, roggebrood, ketchup, komkommer en chips. “Dat proeven vond ik het leukst”, zegt Cassiem (8), al voegt hij er gelijk aan toe dat zijn favoriete kostje er niet bij zat. “Ik hou heel erg van kaas. Dat groeit niet op het land, maar is wel het allerlekkerste.”
Met een daverend applaus komt de eerste, officiële gastles over akkerbouw ten einde. Alle kinderen krijgen nog een boekje mee naar huis met leuke spelletjes en leerzame opdrachten. Voor boerinnen José en Daniëlle is hun vuurdoop geslaagd. De komende maanden krijgen ook leerlingen van basisschool De Schrank in Ospel, de Zonnewijzer in Leveroy en Kerneel in Nederweert bezoek van de Boeren van Nederweert. En in september staat weer de jaarlijkse Boeren van Nederweert Dag op het programma. “Dan kunnen jullie zelf een kijkje komen nemen bij ons op de boerderij.”