Februari 2024

Truus Bloemers wint het heerlijke zuivelpakket ter waarde van €30,-.

Afgelopen week kon u weer meedoen met de Boeren van Nederweert Quizvraag. Dit keer een vraag met een van onze melkveehouders Maarten Linders. Truus Bloemers heeft het goede antwoord gegeven en daarmee het overheerlijke zuivelpakket gewonnen.

Wij stelden u onderstaande vraag:

Naast de dagelijkse weidegang voert Maarten zijn koeien van het voorjaar t/m het najaar vers gras. Hij heeft zelfs een speciale graswagen om dagelijks vers gras te maaien en naar de stal te brengen. Door de koeien meer vers gras te geven, behouden de voedingsstoffen hun waarde en is het zowel lekker als gezond voor de koeien. De vraag luidt dan ook als volgt:

Hoeveel emmers (10L) gras eet een koe bij Maarten in het voorjaar per dag?

Ongelofelijk hoeveel reacties er deze keer op de quizvraag binnenkwamen. Er waren maar liefst 5 personen die de vraag goed beantwoord hadden. Na een loting is Truus Bloemers uit Nederweert als winnaar uit de bus gekomen. "Ik heb vertrouwd op mijn eigen intuïtie," verteld Truus. "Mijn man, die van agrarische komaf is, had zich helemaal verdiept in de vraag en is op internet gaan zoeken naar het antwoord. Maar ik dacht: Laat ik iets hoger schatten dan mijn man. Leuk dat ik nu ook nog de prijs heb gewonnen."

Truus van harte gefeliciteerd met je prijs. Laat het smaken!

Ben jij ook benieuwd wat het juiste antwoord is? Bekijk dan het filmpje waarin Maarten het jullie verteld.

Maarten Linders

Boer zijn is voor Maarten Linders een gevoel. “Het is de vrijheid. De rust, het uitgestrekte landschap. Je leeft met de vier seizoenen, voelt je een met de natuur en bent eigen baas. Iets mooiers is er voor mij niet. Je maakt lange dagen, maar zo voelt het niet omdat werk en privé voortdurend door elkaar heen lopen.” De kringloop begint bij goed voer, zo gaat Maarten verder. “In essentie maakt een melkveehouder melk van gras. Tussen april en oktober grazen mijn koeien buiten in de wei. De mest van de dieren wordt uitgereden over het land zodat er weer vers gras gaat groeien. Daarnaast wordt er ook gras gemaaid en ingekuild als wintervoer. Hetzelfde doen we met maïs, naast gras, voederbieten, hooi en krachtvoer een ander belangrijk bestanddeel van het rantsoen”, zo vertelt boer Maarten.

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Maarten? Lees het dan hier.

December 2023

Annie Verhagen wint het pakket van de Slanke Bourgondiër.

Afgelopen week kon je weer meedoen met de quizvraag van de Boeren van Nederweert. Deze keer een vraag van Eric van der Putten en Theo Coumans. Beide hebben ze dezelfde passie, kalkoenen. Door antwoord te geven op de vraag kon je een lekker vleespakket van de Slanke Bourgondiër winnen.

Wij stelden u onderstaande vraag:

De kalkoenen van Eric van der Putten en Theo Coumans krijgen dagelijks een heerlijke maaltijd bestaande uit een mengsel van granen (zoals maïs en tarwe), vitaminen en mineralen. Hoeveel gram voer eet een kalkoenkuiken, zoals op de foto afgebeeld, per dag?

Ondanks de vele inzendingen is de vraag maar 1 keer goed beantwoord. Annie Verhagen uit Weert wist het goede antwoord en wint daarmee het vleespakket van de Slanke Bourgondiër. ‘We hadden op internet gekeken wat een kalkoen ongeveer eet. Vervolgens hebben we proberen te beredeneren hoe oud het kalkoenkuiken op de foto was en hebben we aantal grammen dat ze zouden eten uitgerekend. Leuk dat we het ook nog goed hadden.’, verteld Annie die samen met haar man het pakket in ontvangst heeft genomen.

Annie van harte gefeliciteerd met je prijs. Laat het smaken!

Ben jij ook benieuwd wat het juiste antwoord is? Bekijk dan het filmpje waarin Eric het jullie verteld.

Theo en Annemiek

Theo runt samen met zijn vrouw Annemiek het kalkoenenbedrijf Turkey Farm genaamd. In hun stallen aan Kreyel en Schans worden jonge kalkoentjes in 21 weken grootgebracht. Ze worden vervolgens in Duitsland geslacht en (ook voor de Nederlandse markt) verwerkt. “Naast mijn werk als kalkoenenhouder behartig ik meer dan 25 jaar de belangen van de sector, onder meer in diverse besturen zoal het LLTB bestuur. Ik wil niet alleen maar ondernemen, maar ook maatschappelijk van betekenis zijn”, vertelt Theo.

Ben jij benieuwd naar het bedrijfsverhaal van Eric en Theo en Annemiek? Via deze link kun je hun hele verhaal lezen!

 

Eric en Dorette

Samen met zijn partner Dorette runt Eric aan de Roeventerschans in Schoor een kalkoen- en akkerbouwbedrijf. Het is de afwisseling die het leven op de boerderij voor Eric zo mooi maakt. De kalkoenen, de techniek en de boerenbuitenlucht. “Als het werk in de stal klaar is, is het heerlijk om naar buiten te gaan.” Eric kijkt verder dan zijn eigen bedrijf. “Ik wil graag het eerlijke verhaal vertellen en mee vooroplopen om de agrarische sector verder te verduurzamen”, zegt Eric. En dus zei hij ‘ja’ toen het CDA hem in 2006 vroeg of hij zich kandidaat wilde stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Ben jij benieuwd naar het bedrijfsverhaal van Eric en Dorette? Via deze link kun je hun hele verhaal lezen!

 

De Slanke Bourgondiër

De Slanke Bourgondiër is een initiatief van trotse Nederlandse kalkoenhouders. Op hun familiebedrijven zorgen ze met liefde en passie voor hun pronkende kalkoenen.

De liefde voor de kalkoenen vertaalt zich in heerlijke Nederlandse kalkoenproducten. Vetarm en met eindeloos veel mogelijkheden. Een ideaal product voor de bewuste consument die met een gezonde levensstijl bezig is, maar daarbij vooral wil genieten van lekker eten! Kijk gerust een keer op hun website: https://www.deslankebourgondier.nl/

Mei 2023

Marcel van de Warenburg wint het cadeaupakket van Bo-vers asperges en Bo-Vers beej Chantalle! 

Afgelopen week kon je weer meedoen met de quizvraag van de Boeren van Nederweert. Dit keer was het een vraag over een van onze leden, Eric en Chantalle Bollen. Zij hebben aan de Bochtstraat in Ospel een aspergekwekerij, boerderijwinkel en een varkenshouderij. Door antwoord te geven op de vraag kon je een lekker aspergepakket winnen.

Afgelopen week stelde wij u de vraag hoeveel asperges categorieën er op de veiling zijn waar Bovers aan kan leveren. De vraag is twee keer goed beantwoord. Na loting is Marcel van de Warenburg de winnaar van het asperges pakket. Marcel, die vroeger ook asperges gestoken heeft, geeft aan verrast te zijn dat hij gewonnen heeft. ‘Ik doe iedere keer wel mee maar had nu niet verwacht dat ik het goed zou hebben.’ Nadat Eric heeft verteld hoe het wassen, sorteren en het verpakken van de asperges gaat krijgt Marcel van Chantalle het aspergepakket overhandigd. 

Marcel van harte gefeliciteerd met je prijs. Laat het smaken!

Ben jij ook benieuwd wat het juiste antwoord is? Bekijk dan het filmpje waarin Eric het jullie verteld.

In 2020 begonnen Eric en Chantalle met de verkoop van asperges aan huis. Gewoon ‘op z’n boerenfluitjes’. De mond-tot-mondreclame deed de rest. Een jaar later ging de langgekoesterde wens van Chantalle in vervulling. Een eigen onderneming aan huis: Boerderijwinkel ‘Bo-Vers’ beej Chantalle’. Limburgse kwaliteitsasperges van eigen bodem, aangevuld met een breed assortiment aan dagverse groenten, fruit, salades, vlees en eieren uit deze streek.

Ben jij benieuwd naar het bedrijfsverhaal van Eric en Chantalle? Via deze link kun je hun hele verhaal lezen!

Januari 2023

Mieke de Haan wint het eierpakket!

Afgelopen week kon je weer meedoen met de quizvraag van de Boeren van Nederweert. Dit keer was het een vraag over een van onze leden, het legkippenbedrijf van de familie Nies aan de Nieuwstraat 21 in Ospel. 

We stelde jullie de vraag hoeveel eieren er in de automaat op de afgebeelde foto lagen. Ondanks de vele inzendingen had niemand het goede antwoord geraden. 3 personen zaten er 1 eitje naast. Na een loting is Mieke de Haan uit Nederweert als winnaar uit de bus gekomen. Mieke is blij verrast dat ze gewonnen heeft. ‘Ik heb al eens eerder meegedaan met de quizvraag van Boeren van Nederweert. Dat was toen met het kaaspakket. Leuk dat ik nu het eierpakket gewonnen heb. Als mijn kleinkinderen komen vinden ze een eitje altijd lekker. Dan kan ik ze nu weer blij maken.’

Van harte gefeliciteerd met het eierpakket. Laat het smaken!

Ben jij ook benieuwd wat het juiste antwoord is? Bekijk dan het filmpje waarin Annelies het jullie verteld.

Het bedrijf van de familie Nies

Het familiebedrijf van Adri en Annelies bestaat al sinds 1900 toen overgrootopa Jel het bedrijf oprichtte. Opa Sjang en vader Pierre namen het stokje over, Adri zette de familietraditie in 1990 voort en bouwde het kippenbedrijf aan de Nieuwstraat verder uit. Al meer dan 30 jaar zet Adri zich in voor het bedrijf. “Een mooi scharrelei produceren, daar ga ik voor en daar geniet ik nog elke dag van.’’ Naast hun reguliere afzet verkopen Adri en Annelies Nies in hun eierautomaat aan de Nieuwstraat de heerlijke eieren welke door hun kippen gelegd zijn.

Ben jij benieuwd naar het bedrijfsverhaal van Adri en Annelies? Lees hun hele verhaal!

November 2022

Danny Berkers wint de cadeaubon van Funky Hairstyling!

Afgelopen week kon u weer meedoen met de Boeren van Nederweert quizvraag. Dit keer in samenwerking met Funky Hairstyling. Door antwoord te geven op onderstaande vraag kon u een cadeaubon ter waarde van €25,- winnen. De vraag die we jullie stelde was de volgende:

"In hoeveel shampoos die Funky Hairstyling in de kapsalon gebruikt zitten een of meerdere producten door boeren geteeld of geproduceerd?"

Deze maand heeft niemand het juiste antwoord geraden. Er waren twee inzendingen die het dichtste in de buurt kwamen. Na een loting is Danny Berkers uit Nederweert als winnaar uit de bus gekomen.

‘Ik heb al een paar keer eerder meegedaan met de quizvraag. Het is altijd leuk om iets te kunnen winnen.’ verteld Danny. Tijdens de overhandiging van de bon wordt meteen een afspraak ingepland voor de vriendin van Danny. Leuk dat de bon goed besteed is.

Danny van harte gefeliciteerd met de cadeaubon!

Ben jij ook benieuwd wat het antwoord is?  Bekijk dan het filmpje voor het antwoord.

Boeren zorgen voor je eten en voor een mooi kapsel.

Wist je dat ook in haarverzorgingsmiddelen producten uit de agrarische sector verwerkt worden? Naast de meest bekende Ei shampoo wordt er ook suikerbiet gebruikt. Suikerbiet is een gewas dat op de Nederlandse akkers geteeld wordt om suiker van te maken. Tijdens de productie van suiker blijft betaïne over. Hier wordt schuimvormer en conditioneringsmiddel van gemaakt. Door het schuim kan vuil makkelijk uit het haar gespoeld worden en door het conditioneringsmiddel wordt je haar gladder en zal het dus minder snel klitten. Daarnaast geeft het een extra beschermlaagje.

Juli 2022

Winnaar vraag #11; Jeffry Linders wint het mooie prijzenpakket van Hubo Duijts!

De afgelopen week stelde de Boeren van Nederweert jullie een nieuwe quizvraag. Door antwoord te geven op de vraag kon je onderstaand prijzenpakket winnen. De prijs werd ter beschikking gesteld door Hubo Duijts. De vraag die we jullie stelde was de volgende:

"Hoeveel paar werksokken liggen er in de kruiwagen?"

Met een recordaantal aan inzendingen waren er slechts twee die het antwoord juist geraden hadden. Na een loting is Jeffry Linders uit Ospel als winnaar uit de bus gekomen.

"Ik was toevallig op Facebook aan het scrollen en zag de prijsvraag voorbij komen. Ik dacht laat ik eens mee doen. Normaal hoor je er niets meer van maar dit keer had ik geluk. Ik had de sokken die bovenop lagen geteld, dat waren er 15 en schatte dat er drie lagen in de kruiwagen lagen. Dus 45 pakjes sokken waar 3 paar in zaten. Bleek dat ik het precies goed beredeneerd had."

Jeffry van harte gefeliciteerd met het mooie prijzenpakket van Hubo Duijts!

Ben jij ook benieuwd wat het antwoord is?  Bekijk dan het filmpje voor het antwoord.

Wist je dat bij Hubo Duijts veel producten te koop zijn die grondstoffen uit de agrarische sector bevatten? Hofleverancier van deze grondstoffen is het varken. Van het varken wordt niets weggegooid, alles wordt nuttig gebruikt. Zo zit er varken in onder andere appelsap, roomkaas, nougat, koffiemelkpoeder, drop, snoep en medicijnen. Maar ook in niet eetbare producten zoals producten die bij Hubo Duijts te verkrijgen zijn zit vaak varken. Denk aan veiligheidshandschoenen, verf, behangpapier, porselein, kaarsen, kwasten. Maar ook in cosmetica, treinremmen of zelfs het laagje over een röntgenfoto zit varken.

In deze opsomming zijn maar een paar producten opgenomen. Ben je benieuwd naar de andere producten? Dan is het misschien leuk om eens in het boek PIG05049 te kijken. In dit boek staan 187 producten waar varken in verwerkt zit.

April 2022

Winnaar vraag #10; Gerryan Moonen wint het vogelvoederhuis van Pets & Co.

Vorige week stelde de Boeren van Nederweert jullie een nieuwe quizvraag. Door antwoord te geven op onderstaand vraag kon je een prachtig voederhuis van de vogelbescherming winnen. De prijs werd ter beschikking gesteld door Pets & Co.
De vraag die we jullie stelde was de volgende:

"Wat is het gewicht van het cadeaupakket met voederhuis op de foto?"

We gaan langzaam richting de zomer, een periode waarin de eikenprocessierups voor overlast kan gaan zorgen. Koolmezen, pimpelmezen en mussen zijn dol op de eikenprocessierups, en vleermuizen eten eikenprocessievlinders. Om de strijd tegen de eikenprocessierups op een natuurlijke manier aan te gaan, is het goed om nestkastjes voor vogels en vleermuiskasten op te hangen. Daarnaast kun je de vogels helpen door ze bij te voeren. Voer voor buitenvogels wordt samengesteld uit onder anderen verschillende soorten zaden en mais; ingrediënten die uit de landbouw komen. Boeren van Nederweert zijn ook actief in de strijd tegen de eikenprocessierups en hebben ook op verschillende plekken in Nederweert nestkasten voor vogels en vleermuiskasten opgehangen. Een ruim assortiment aan voedersystemen, voer, nestkasten, vleermuiskasten en insectenhotels is verkrijgbaar bij Pets&Co Nederweert.
Mensen thuis kunnen de vogels ook een handje helpen door een nestkastje op te hangen en bijvoorbeeld een voederhuis in de tuin te plaatsen

Er is enthousiast gereageerd op de quizvraag. Slechts 1 persoon kwam het dichtste in de buurt van het antwoord met maar 0,01 kg verschil. Daarmee wint Gerryan Moonen uit Nederweert het vogelvoederhuis. ‘Ik heb nog nooit meegedaan met de quizvraag van de Boeren van Nederweert. Nu ik zag dat de prijs een vogelhuis was heb ik besloten de gok toch eens te wagen. Dat pakte in dit geval goed uit. Ik heb al een mooi plekje in de tuin vrijgemaakt.’ Aldus Gerryan.

Gerryan van harte gefeliciteerd met het vogelvoederhuis!

Ben jij ook benieuwd wat het antwoord is? 

Bekijk dan het filmpje voor het antwoord.

Februari 2022

Winnaar vraag #9; Joanna van Bommel wint de Boeren van Nederweert quizvraag.

Afgelopen week stelde de Boeren van Nederweert u onderstaande vraag:

"Hoeveel meter garen zit er op deze bol?"

De meeste wol die gebruikt wordt voor de productie van kleding komt van het Merinoschaap. Het Merinoschaap is het oudste en meest voorkomende schapenras. Bij het Merinosschaap groeien per vierkante centimeter 10 keer zoveel haartjes dan bij een gemiddeld schaap en produceert wel 5 kilo wol per jaar. 
In Nederland worden schapen voornamelijk gehouden voor het vlees of de begrazing. Het wol van de Nederlandse schapen is dik en daardoor minders geschikt voor de wol productie. Het Merinoschaap wordt vooral in Nieuw-Zeeland en Australië gehouden.

Er waren 2 inzendingen met het juiste antwoord. Na een loting is Joanna van Bommel als winnaar uit de bus gekomen.
Ben jij ook benieuwd wat het antwoord is? Bekijk dan onderstaand filmpje waar het antwoord zowel te horen als te lezen is.

Joanna van harte gefeliciteerd met het gewonnen handwerkpakket.

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

Bekijk dan het filmpje waar het antwoord zowel te horen als te lezen is.

December 2021

Winnaar vraag #8; Claudia Gerards wint het lekkere chocoladepakket van de Toverbal.

Afgelopen week stelde de Boeren van Nederweert u onderstaande vraag:

"Hoeveel % suiker zit er in de op de foto afgebeelde chocolade tegel?"

Suiker is een natuurproduct. Het wordt niet in de fabriek gemaakt, maar het groeit in een suikerbiet. In de fabriek wordt de suiker alleen uit de biet gehaald. Bij dit proces komen verschillende bijproducten vrij. Deze producten krijgen allemaal een nieuwe bestemming zoals bijvoorbeeld veevoer, biomassa en bio-ethanol. Het ‘Kenniscentrum suiker en voeding’ heeft een heel mooi filmpje gemaakt over de suikerproductie welke via deze link te bekijken is.
In Nederland verbouwen z’n 9000 telers ongeveer 80.000 hectare suikerbieten. Dat is 8x het oppervlak van de hele gemeente Nederweert. Hoeveel suiker dit oplevert is afhankelijk van het weer. Maar voor 1 kg suiker is ongeveer 8 kg suikerbiet nodig. Uit een gemiddelde suikerbiet haal je ongeveer 35 suikerklontjes.

Dit keer hadden 3 deelnemers het juiste antwoord gegeven. Na een loting kwam Claudia Gerards als winnaar uit de bus. Claudia is blij met het lekkere pakket. ‘Dat doet goed in deze donkere tijden.’
Ben jij ook benieuwd wat het antwoord is? Bekijk dan onderstaand filmpje waar het antwoord zowel te horen als te lezen is.

We feliciteren Claudia Gerards met het chocolade pakket. Laat het smaken!

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

Bekijk dan het filmpje waar het antwoord zowel te horen als te lezen is.

Oktober 2021

Winnaar vraag #7; Edwin Smeets wint het cadeaupakket ter waarde van €40,- van Kaasshop Vurrukkulluk.

Afgelopen week stelde wij u de volgende vraag:

"Wat is het gewicht van de, op de foto, afgebeelde kazen?"

Nederland staat bekend om zijn kaas. Op Duitsland na is Nederland het grootste exportland van dit zuivelproduct. Onze kazen vind je in supermarkten over de hele wereld. Met gemiddeld zo’n 17 kg kaas per persoon per jaar zijn we geen kleinverbruikers, maar toch zijn er veel landen waar ze meer kaas eten. Zo eten de Denen 28 kilo en de Fransen 26 kilo kaas per persoon per jaar. Bij Kaasshop Vurrukkulluk wordt Stompetoren kaas verkocht. Deze kaas wordt gemaakt van weidemelk. De koeien die deze weidemelk geven, grazen en rusten in de wei. Het eten van vers gras zorgt voor een rijkere, smaakvolle melk. Afgelopen jaar liepen deze koeien 185 dagen per jaar minimaal 10 uur per dag buiten.

Met een record aantal inzendingen kwam 1 persoon het dichtst in de buurt van het antwoord. De antwoorden waren zeer uiteenlopend. Van 2 kilogram tot maar liefst 130 kilogram. Met een verschil van 0,6 gram heeft Edwin Smeets het beste antwoord gegeven. “Dit is de derde keer dat ik mee deed aan de Boeren van Nederweert quiz, ik vindt het een leuk initiatief en het is ook nog leerzaam. Ik had het soortelijk gewicht ingeschat en toen per kaas een gewicht bepaald. Weten doe je het natuurlijk nooit, maar het is mooi dat ik zo dicht bij zat. Zo zie je maar weer driemaal blijkt in dit geval scheepsrecht.” lacht Edwin.

We feliciteren Edwin met het cadeaupakket. Geniet ervan!

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

Bekijk dan het filmpje waar Inge Baggen van Kaasshop Vurrukkelluk het antwoord geeft. 

Juni 2021

Winnaar vraag #6; Marco Nies wint een lunch voor 2 personen bij Eetcafé de Kleine Winst!

Afgelopen week stelde wij u de volgende vraag:

"Bij De Kleine Winst wordt Lindeboom pils geschonken, maar ook een heleboel speciaalbieren. Hoe groot was het aandeel speciaalbieren ten opzichte van de totale hoeveelheid geschonken bier in de maand mei van dit jaar?"

Bier bestaat voornamelijk uit water, graan (hoofdzakelijk gerst), hop en gist. Tijdens het brouwen blijft er mout (ontkiemde gerst) en hopresten over als restproduct, ook wel bierborstel genoemd. Bierborstel is uitermate geschikt als aanvullend voer voor melk- en vleesvee zoals koeien en varkens. Veel boeren voeren bierborstel aan hun vee waardoor dit hoogwaardige restproduct een tweede bestemming krijgt.

Het bleek dit keer een hele moeilijke vraag. De antwoorden waren dan ook heel uiteenlopend van 12% tot 97%. Maar het goede antwoord zat er helaas niet tussen. Marco Nies kwam er, met maar 1% verschil, het dichtst bij in de buurt.
Marco, geboren en getogen op de Nieuwstraat in Ospel, geeft lachend aan een groot aandeel te hebben in het percentage speciaalbier welke bij Eetcafé de Kleine Winst geschonken is. ‘Zeker met die lange weekenden, zoals Pinksteren, heb ik al enorm genoten van het feit dat de terrassen weer open zijn.’, verteld hij.

We feliciteren Marco met zijn gewonnen lunch. Geniet ervan!

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

In het filmpje geeft Paul van Eetcafé de Kleine Winst het antwoord. 

April 2021

Winnaar vraag #5; Albert Huijben wint het streekproductenpakket ter waarde van €45,-.

Afgelopen week stelde de Boeren van Nederweert de volgende vraag:

De kippen van zorgboerderij en boerderijwinkel Vreike-hof hebben flink wat eieren gelegd. Hoeveel eieren zitten er in de emmer op de foto?

(De kippen bij Vreike-hof zijn biologisch. Maar hoe kun je in de winkel zien of een ei biologisch is? Dit is te zien aan de code welke op het ei gestempeld staat. De 0 staat voor een biologisch ei. Zou er i.p.v. een 0 een 1 staan dan gaat het om een vrije uitloop-ei. Deze eieren zijn gelegd door kippen die ook naar buiten kunnen. Zou er een 2 staan dan heeft een scharrelkip dit ei gelegd. Scharrelkippen zijn kippen die zich vrij door de stal kunnen bewegen. Gevolgd door het cijfer komen er twee letters welke het land van herkomst aangeven. Als laatste zie je het nummer van de boerderij. Op deze manier kan men ten alle tijden de afkomst van het ei bepalen. Dus kom je ei tegen met de code 0-NL-80155? Dan weet je dat het ei van Vreike-hof afkomstig is.)

Tussen de vele inzendingen die dit keer zijn binnen gekomen zat maar één goed antwoord. Dat antwoord kwam van Albert Huijben. Tijdens het overhandigen van het streekpakket geeft Albert aan bekend te zijn met de Boeren van Nederweert. ‘Vroeger heb ik altijd gevoetbald op Boeket en ging altijd in Nederweert op stap. Daarom ken ik een aantal boeren ook persoonlijk. Dit keer heb ik een poging gewaagd, iets wat ik normaal niet zo snel doe, en nu ook nog gewonnen.’

Albert, gefeliciteerd met je prijs. Laat het smaken!

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

In het filmpje geeft Esther van boerderijwinkel Vreike-hof het antwoord. 

Februari 2021

Winnaar vraag #4; Wilma Aben wint een familiezak friet met 4 snacks van Cafetaria d’Indj!

Afgelopen week stelde de Boeren van Nederweert de volgende vraag:

Cafetaria d’Indj frituurt een kilo verse friet. Hoeveel gewicht blijft er over na het frituren?

(In het voorjaar op de boerderij begint het verhaal van de friet. De akkerbouwers poten de aardappels op hun akkers. Uit de gepote aardappelen groeien de aardappelplanten. Aan de zijstengels onder de grond groeien wel 15 tot 20 nieuwe aardappelen. De akkerbouwers oogsten hun nieuwe aardappelen van juli t/m oktober. In de voorraadschuur van de akkerbouwer worden de aardappelen gesorteerd en bewaard waarna ze naar de frietfabriek gaan.)

Heel veel mensen hebben geprobeerd om deze vraag te beantwoorden. De antwoorden waren heel divers en soms ook ludiek. Zo antwoordde iemand dat er 0 gram overbleef na het frituren omdat de friet veel te lekker was om te laten liggen.

Het is niemand gelukt het exacte antwoord te geven. Wel kwam Wilma Aben het dichtst in de buurt met maar 1 gram verschil. ‘Een aardappel bestaat uit droge stof en een groot gedeelte water. Tijdens het frituren verliest de aardappel veel vocht en aan de hand daarvan heb ik een gokje gewaagd. Wij gaan zeker gebruik maken van de prijs want we komen vaker bij Cafetaria d’Indj en de friet en snacks zijn er heerlijk’, verteld Wilma.

We feliciteren Wilma met haar prijs. Veel smulplezier!

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

In het filmpje geeft Angelien van Cafetaria Bij d’Indj het antwoord. 

December 2020

Winnaar vraag #3; Henk Vossen wint een cadeaubon van €20,- van Slagerij Vaes.

Afgelopen week stelde de Boeren van Nederweert de volgende vraag:

Hoeveel kilogram varkenshaas en kophaas verwerkte Slagerij Vaes in de maand december vorig jaar?
(Er wordt veel varkenshaas gegeten tijdens de feestdagen. Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, die zich in de rug van een varken bevindt. Deze malse spier bestaat uit een dik gedeelte (Kophaas) en een dunner uiteinde (Varkenshaas). Bij het uitsnijden van het varken blijft de kophaas aan de ham zitten en de varkenshaas zit dan aan de rib. Men kan deze er ook in zijn geheel uitsnijden. Dit wordt bij rundvlees wel gedaan.)

Henk Vossen is werkzaam in de agrarische sector bij een opfok leghennen bedrijf. Op een opfokleghennen bedrijf worden kuikens opgevoed tot leghennen. Als ze ongeveer 17 weken oud zijn gaan ze naar een ander bedrijf om daar eieren te gaan leggen. Op de vraag hoe hij op het antwoord was gekomen zei hij: ‘Ik heb gewoon mijn boerenverstand gebruikt. Het blijft toch gokken.’

We feliciteren Henk Vossen met zijn gewonnen prijs. Laat het smaken. 

Wil jij ook weten wat het antwoord is? 

In het filmpje geeft Slagerij Vaes het antwoord.

Oktober 2020

Vraag #2; Thomas Remmits wint een vlaai naar keuze van Bakkerij Tommie!

22 oktober stelde de Boeren van Nederweert de volgende vraag:

Hoeveel kilo volkorenmeel gebruikt Bakkerij Tommie in een week?
(Volkorenmeel wordt gemaakt van tarwe. Akkerbouwers produceren deze tarwe en het is nu de tijd om deze tarwe te zaaien. In de zomer worden deze tarwe geoogst.)

Afgelopen week hebben heel veel mensen geprobeerd het goede antwoord te raden. Maar liefst 3 inzendingen hadden het antwoord goed. Na een loting is Thomas Remmits als winnaar uit de bus gekomen. Hij heeft de vlaai naar keuze van Bakkerij Tommie gewonnen.

‘De vraag triggerde mij om op internet te gaan zoeken hoeveel volkorenmeel er gebruikt wordt in een brood en hoe deze gemaakt wordt. Aan de hand daarvan heb ik een inschatting gemaakt. Leuk dat ik het nu ook nog goed had.’  vertelt Thomas.

We wensen Thomas Remmits veel smulplezier toe. Laat het smaken.

Wil jij ook weten wat het antwoord is? In het filmpje geeft Bakkerij Tommie het antwoord.

Juli 2020

Vraag #1 is gewonnen door Michel Vossen!

24 augustus stelde de Boeren van Nederweert de volgende vraag:

Hoeveel liter zuivel (melk/yoghurt/slagroom) verwerkt ijssalon Florence op een zonnige zondag?

Er zijn veel pogingen gedaan om het goede antwoord te geven. Helaas is het niemand gelukt om het precieze antwoord te raden. Degene welke er het dichtste bij kwam is Michel Vossen. Hij heeft de cadeaubon van €20,- van ijssalon Florence gewonnen.

Michel Vossen: ‘Ik dacht, ik ga gewoon maar eens een gokje wagen, ik had wel eens op tv een programma gezien over een ijssalon en aan de hand daarvan mijn antwoord gegeven. Leuk dat de boeren dit doen, ik ga wel vaker kijken als ze maïs aan het hakselen zijn of aardappels rooien.’

We wensen Michel Vossen veel plezier met de cadeaubon.

Wil jij ook weten wat het antwoord is? In het filmpje geeft Marjo Janssen van ijssalon Florence het antwoord.