Bedrijf: Landbouwbedrijf Van der Putten

Naam: Eric van der Putten en Dorettie Wetemans

Boer Eric: de stem van agrarisch Nederweert

Eric van der Putten kijkt verder dan zijn eigen bedrijf. Hij wil graag iets betekenen voor de mensen om hem heen, in het bijzonder voor de sector die hem lief is. Al die agrariërs uit de gemeente Nederweert die net als hij met overgave hun werk doen, maar het wat overheidsregels betreft zwaar voor de kiezen krijgen.

En dus zei Eric ‘ja’ toen het CDA hem in 2006 vroeg of hij zich kandidaat wilde stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik wil graag het eerlijke verhaal vertellen en mee vooroplopen om de agrarische sector verder te verduurzamen”, zegt de geboren Nederweertenaar die in 2012 voorzitter werd van de lokale CDA-fractie.

Dat verhaal begint bij hem thuis aan de Roeventerschans in Schoor. Samen met zijn partner Dorettie runt Eric een bloeiend kalkoen- en akkerbouwbedrijf. Een onderneming die de moderne techniek omarmt en steeds naar de juiste balans zoekt tussen wat goed is voor de mens, planeet en economie. Ruim de helft van de energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Daarnaast stoken Eric en Dorettie op houtkorrels, zijn hun stallen uitgerust met warmtewisselaars en wordt een deel van de kalkoenmest omgezet in groene stroom. En dat is nog niet alles. De akkers van Van der Putten ondergaan met enige regelmaat een zogeheten verusscan. “Daarbij wordt heel nauwkeurig bekeken hoe de bodem eruit ziet en welke processen daar gaande zijn. Met de kennis die dit oplevert, kunnen we gericht sturen. We weten dan bijvoorbeeld precies waar we meer voedingsstoffen moeten strooien zodat onze gewassen overal optimaal groeien”, legt Dorettie uit.

Landbouwbedrijf Van der Putten Boeren van Nederweert

Vooroordelen

De vooroordelen over de sector zijn hardnekkig, constateert Eric. “Nog steeds bestaat er het beeld dat akkerbouwers het hele jaar door gif spuiten. We zetten bestrijdingsmiddelen in, dat is wezenlijk iets anders. Bij de teelt van wortels maken we bijvoorbeeld gebruik van plakvallen waarbij met behulp van een lokstof schadelijke insecten worden opvangen. Alleen wanneer de schade de kritische grens bereikt, spuiten we insecticiden. Niet omdat we dat leuk vinden, maar omdat het soms de enige manier is om de kwaliteit van het gewas voor de consument te kunnen garanderen.” Hetzelfde geldt voor het gebruik van antibiotica bij de kalkoenen. “Ook daarin zijn we zeer terughoudend. Sterker nog: het antibioticagebruik is gebonden aan strenge richtlijnen en moet grondig onderbouwd worden.”

Ik moet wel de kerktoren van Nederweert kunnen zien"

Pietje precies

In 2006, het jaar dat hij de lokale politiek inging, nam hij het gemengd bedrijf over van zijn vader Jan die zich nog steeds betrokken voelt bij het bedrijf. Het is de afwisseling die het leven op de boerderij voor Eric zo mooi maakt.
De kalkoenen. “Het is een kick om kuikentjes te laten opgroeien tot loopvogels van een halve meter groot met een knalrode kop en krijtwitte dons.”
De techniek. “Ik wil weten hoe iets werkt en als het kapot gaat, wil ik het maken.”

De boerenbuitenlucht. “Als het werk in de stal klaar is, is het heerlijk om naar buiten te gaan. We verbouwen tarwe, mais, suikerbieten, uien, wortels, bonen en schorseneren. De akkers moeten tot in elke uithoek - op dezelfde manier bemest worden zodat het gewas overal even hoog is. Daar verdien je echt geen geld mee hoor, maar dat geeft wel een fijn gevoel. Ik ben een pietje precies, heb graag dat er alles er netjes bijligt.”
Dorettie lacht. Zij groeide als boerendochter op in dezelfde buurtschap en weet precies wat Eric bedoelt.

Landbouwbedrijf Van der Putten Boeren van Nederweert

Prettig boeren

Zoals gezegd: het vizier van boer en politicus Eric van der Putten reikt verder dan zijn eigen perceel. Maar ook weer niet te ver. “Ik moet wel de kerktoren van Nederweert kunnen zien”, lacht hij. “Wij voelen ons verbonden met de Peelgemeente. Met de mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’ en ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Mensen die voor elkaar klaarstaan en elkaar helpen als het nodig is. In zo’n omgeving is het prettig boeren.”

Landbouwbedrijf Van der Putten verhalen- en nieuwsarchief:

ZO HOUDEN WE ONZE GROENTEN VEILIG, GEZOND EN LEKKER

Landbouwbedrijf Van der Putten

Roeventerschans 1
6031 RR Nederweert

Boerderij van de Putten boeren van Nederweert