Door Marcel Warenburg
Eigenaars: Eric en Chantalle Bollen
In het vroege voorjaar van 2020 begonnen ze met de verkoop van asperges aan huis. Gewoon ‘op z’n boerenfluitjes’. De winkelinventaris bestond uit een oude tuintafel, een kladblok met pen en een Tupperwarebakje voor het wisselgeld. De asperges - glanzend vers van eigen land - lagen in kratten, gekoeld met water.
De mond-tot-mondreclame deed de rest. In dat eerste seizoen gingen de zaken gelijk zó goed dat het echtpaar Bollen besloot om een loods aan te bouwen en de ruimte deels in te richten als aspergewinkel. En dat was nog maar het begin, vertelt Chantalle. “Op Nederweert24 las ik dat Henk en Toos Konings na 24 jaar gingen stoppen met hun boerderijwinkel in Nederweert-Eind. Nog diezelfde avond heb ik hen gebeld en de volgende dag ging ik bij hen thuis op de koffie. Er was direct een klik, het was snel geregeld.”
Zo ging in 2021 haar langgekoesterde wens in vervulling. Een eigen onderneming aan huis: Boerderijwinkel ‘Bo-Vers’ beej Chantalle’. Limburgse
kwaliteitsasperges van eigen bodem, aangevuld met een breed assortiment aan dagverse groenten, fruit, salades, vlees en eieren uit deze streek. Heerlijke en eerlijke producten die dichtbij huis geproduceerd worden (bijvoorbeeld hobbymatig door de familie Konings) en dus niet over grote afstand vervoerd hoeven worden. “Ik merk dat consumenten hier steeds meer behoefte aan hebben. Ik wil hier graag in voorzien. Dat voelt goed, daarmee blijf ik dicht bij mezelf”, vertelt de geboren Nederweertse.
De asperges worden sinds 2019 geteeld door haar man Eric Bollen en diens compagnon Peter Verstappen (samen Bo-Vers). Dat gebeurt met de grootst mogelijke toewijding. Van april tot eind juni (Ospel) kermis staan Eric en Peter met een vast team van helpers bij dag en dauw en tot laat in de avond op het land. Het geheim van Bo-Vers laat zich moeilijk in een paar woorden vangen, het is een samenspel van vele factoren. “Alles moet kloppen”, zegt Peter. De vruchtbaarheid en de bewerking van de grond. Het aspergeras. Een duurzame bestrijding van onkruid en schadelijke insecten. En natuurlijk de versheid. “De kunst is om altijd de jongste teelt te verkopen. Hoe verser ze van het land komen, hoe lekkerder ze zijn. Vergelijk het met de mens, die wordt ook stijver naarmate hij ouder wordt”, lacht de Ospelnaar die met zijn vrouw Chantalle en hun kinderen Levi en Fenne aan de Bochtstraat woont.
Dit zijn toch wel die lekkere boontjes van Toos hè?"
Het voelt er helemaal vertrouwd, het is de plek waar hij geboren werd en waar zijn ouders in het begin van de jaren zeventig de maatschap Bonou (Bollen-Nouwen) oprichtten.
Naast de aspergeteelt draagt Eric hier al jaren de zorg voor zijn vleesvarkens.
Van april tot en met juni - de piekmaanden in het jaar werkt hij de klok meer dan rond. Dagen van zes uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds zijn dan eerder regel dan uitzondering.
“Na het werk in de stal ga ik naar het land, waar we de hele dag asperges steken. Ook daarna moet er nog van alles gebeuren. Opruimen, meehelpen met sorteren en schillen. De voorbereidingen treffen voor de veilingverkoop. Voor je het weet, is het donker. Buiten de piekmaanden verzorg ik als zzp’er nog de zeugen in het gemengd bedrijf van Simon van Loon, een collega-Boer van Nederweert. “Mijn vleesvarkens zijn in zijn stal als big geboren.”
Sinds kort verkoopt de familie Bollen in de boerderijwinkel ook vers varkensvlees uit eigen stal, barbecuevlees en verse salades. “Daarnaast hebben we nu ook heerlijk kalfsvlees van de familie Linders - ook lid van de Boeren van Nederweert - in ons assortiment”, vertelt Chantalle die het woord VERS in haar winkel met hoofdletters schrijft. “Toos Konings komt hier bijna elke dag verse groenten brengen die ze thuis in Nederweert nog hobbymatig verbouwen. Onze klanten vragen er zelfs expliciet naar. ‘Dit zijn toch wel die lekkere boontjes van Toos hè?’. Prachtig toch!”