Bedrijf: De Neulen B.V. (VeVar)

Naam: Maartin en Leon van der Velden

‘Wat vandaag goed is, moet morgen beter’

De gebroeders Maartin en Leon van der Velden, eigenaren van De Neulen B.V. in Ospel, hebben dit motto doorgevoerd tot in de diepste vezels van hun bedrijf. De gezondheid van hun biggen, het klimaat en de hygiëne in de stal, het milieu en de inrichting van het perceel: de geboren Brabanders blijven bij de tijd en leggen de lat steeds hoger.

Voorbeelden zijn er te over. De broers uit Heusden willen het gebruik van antibiotica tot 0 terugdringen. Een missie die alleen kan slagen als de biggen kerngezond zijn. Maartin licht toe: “Dat begint, net als bij mensen, bij gezonde voeding. Het voer wordt bij ons gefermenteerd. Dat wil zeggen dat we naast warm water melkzuur toevoegen aan het graanvoer. Vergelijk het met het drankje Yakult. De melkzuurbacteriën doen hun werk en bevorderen de darmflora. Bij varkens werkt het precies zo.” Broer Leon vult aan: “Daarnaast doen we er alles aan om ziektes buiten te deur te houden. We hebben een eigen oplegger waarin we onze biggen vervoeren. Daar komen geen andere dieren in.”

De Neulen B.V. (VeVar) Boern van Nederweert

Net mensen

Samen hebben ze het bedrijf gemaakt tot wat het nu is. VeVar (Van der Velden Varkens), een bloeiende varkenshouderij met twintig fulltime medewerkers en vier locaties waaronder De Neulen in Ospel.

Na de geboorte worden de biggen grootgebracht tot 30 kilo, waarna ze in Duitsland worden verkocht voor de verdere opfok tot vleesvarken. Om het hele proces zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben de broers Van der Velden de taken strak verdeeld. Moeilijk was dat niet. Ze voelen en vullen elkaar immers perfect aan. Leon is van de techniek en werkt het liefst met zijn handen. Maartin regelt het papierwerk en stippelt de koers uit. Samen ontgaat er hen niets. Bij De Neulen worden alle vorderingen gemonitord en binnen het team besproken. Leon: “Elke big heeft een nummer. De computer houdt exact bij wat ieder dier aan voer nodig heeft. En dat wisselt, afhankelijk van de levensfase en de conditie. Een dragende zeug heeft andere etensbehoeften dan een jonge big. Zoals gezegd; het zijn net mensen.”

Dat begint, net als bij mensen, bij gezonde voeding"

Het team

Ook de omgeving verliezen de gebroeders Van der Velden geen moment uit het oog. In hun groenlabelstallen blijft de uitstoot van ammoniak, stof en geur tot een minimum beperkt. Zonnepanelen wekken jaarlijks 450.000 kilowatturen aan groene stroom op. Verder is het perceel met een groene haag van bomen mooi ingepast in het landschap. “Pap maait wekelijks het gras. Het lijkt misschien een detail, maar dat is het niet. Ik vind het belangrijk dat ons bedrijf van binnen én van buiten schoon en opgeruimd. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor ons team, de mensen die dagelijks bij ons werken. Ik mag dan de lijnen uitzetten, zíj doen het.”

Moeder Toos begon in 1976 met de opfok van vleesvarkens bij hun ouderlijk huis in Heusden. Vader Rini werkte in die tijd nog bij een loonwerker. In de jaren negentig sloegen ze hun vleugels uit naar Ospel. Vanuit de Waatskamp streken ze neer op de huidige locatie aan de Neulensteeg. Leon weet het nog als de dag van gisteren. Het was in 1996, het jaar waarin hij van school kwam. “Die winter stond ik hier de stalboxen te lassen. Van het storten van de fundering tot de inrichting van de stallen; als familie hebben we het bedrijf helemaal zelf opgebouwd. Dat is toch wel mooi.”

De Neulen B.V. (VeVar) Boern van Nederweert

Bedrijf: De Neulen B.V. (VeVar)

Neulensteeg 2
6035 PG Ospel

Neulensteeg 2, 6035 PG Ospel