Mama, wanneer gaan we naar de kippen?

boeren van nederweert dag 2018

Ruim 120 bezoekers tijdens eerste Boeren van Nederweert Dag

Afgaande op de vele positieve reacties was de eerste Boeren van Nederweert Dag gelijk een schot in de roos. Verdeeld over 14 locaties in onze plattelandsgemeente maakten ruim 120 belangstellende inwoners zondag kennis met het moderne boerenleven. We namen een kijkje bij Happy Ei.

De familie Heldens uit Budschop haalt wekelijks verse eitjes uit de eierautomaat van Happy Ei aan de Winnerstraat. “Maar daar komen ze natuurlijk niet vandaan”, lacht vader Martijn. “Daarom zijn we vandaag hier. Het leek ons leuk om de kinderen te laten zien waar de eieren die we eten worden gelegd.”

En leuk wórdt het. Al is het maar omdat elke bezoeker aan de Eindhovensebaan (en dus ook papa en mama) eerst een rare, plastic jas en blauwe overschoentjes moet aantrekken om de stal binnen te mogen. Zolang inentingen tegen de vogelgriep nog niet zijn toegestaan, laten moderne legkippenbedrijven zoals Happy Ei niets aan het toeval over, zo luidt boer Henk Stals het verplichte verkleedpartijtje in.

boeren van nederweert dag 2018

Zodra de staldeur openschuift, vallen de monden van Fionne (6) en Melina (3) spontaan open. “Wauw, mama.” De meiden wisten dat ze kippen gingen zien, maar op zoveel hadden ze niet gerekend. Ter illustratie: wekelijks rollen er bij Happy Ei zo’n 1,7 miljoen eieren over de transportband richting de sorteer- en inpakruimte. Zielig voor de kippen? Nee hoor. De hennen kunnen namelijk vrij scharrelen door de stal en de hele dag naar hartenlust voer pikken.

‘Kippenles’

Omdat de Boeren van Nederweert voor niemand geheimen hebben, zetten ze deze zondag de staldeuren open. Zo’n 120 belangstellenden hebben zich aangemeld voor een rondleiding op een varkens-, rundvee-, pluimvee- of akkerbouwbedrijf naar keuze. Boer Henk verheft zijn stem om boven het gekakel uit te komen en trakteert de bezoekers op een boeiende ‘kippenles’. “Als je ooit een kale kip ziet in een tv-spotje, onthoud dan: die kip is niet zielig. Bij kippen werkt het precies als bij mensen. Als ze ouder worden, worden ze kaal.” Maar ook: “Wij gebruiken geen antibiotica, maar vitaminen en mineralen om onze leghennen gezond te houden.”

Over bruine en witte eieren

In de ‘raapkamer’ vergapen Fionne en Melina zich aan een grote, gele robotarm die treetjes eieren oppakt en met uiterste precisie op pallets stapelt. Bedrijfsleider Anja Koolen (“Ik hoor bij de inventaris”) strooit ondertussen verder met interessante weetjes. Waarom we in Nederland liever bruine eieren eten dan witte? “Omdat we die er mooier uit vinden zien. Gek hè, want ze smaken precies hetzelfde.” Boer Marc Stals heeft daarvoor al uitgelegd hoe de eieren aan hun kleur komen. “Dat heeft met het ras te maken. Kippen met een witte oorlel leggen witte eieren, is de oorlel bruin dan komen er bruine eieren uit. De kunst is om de hennen zo lang mogelijk in goede conditie te houden zodat ze ook zo lang mogelijk goede eieren kunnen leggen. Dat doen we hier met voer dat we afhankelijk van de leeftijd van de kip op maat samenstellen.”

boeren van nederweert dag 2018

Na twee uur zit de rondleiding erop. De familie Heldens kijkt er met plezier op terug. “Mooi om te zien wat er allemaal bij komt kijken voordat een eitje op je bord ligt. En dan de passie waarmee deze ondernemers over hun vak praten. Prachtig”, zegt moeder Bianca.

Kalfjes aaien

Even verderop, bij het melkveebedrijf van de familie Ketelaars aan de Zuidhoeveweg, werd zaterdagnacht een kalfje geboren. “De kinderen mochten het dier aaien. En ze hebben meegeholpen met het voeren van de koeien. Ze vonden het prachtig”, vertelt boer Ruud.

boeren van nederweert dag 2018

Ook andere deelnemende agrariërs blikken terug op een meer dan geslaagde start van wat een jaarlijkse traditie moet worden. De Boeren van Nederweert Dag. Leuk, boeiend en leerzaam, zo blijkt uit de reacties van bezoekers. Over de staat van onze lokale, agrarische bedrijven: “Wat is het hier schoon en netjes.” Over de moderne techniek: “Ik was al jaren niet meer op een boerderij geweest. Wat is er veel veranderd.” Over de ondernemers: “Geweldig hoe bevlogen deze mensen met hun vak bezig zijn.” En over de educatieve waarde: “Fijn dat de kinderen nu eens hebben gezien waar ons voedsel vandaan komt.”

Bekijk meer foto’s van de Boeren van Nederweert Dag op Nederweert24

Registratie is gesloten!