Bedrijf: Van Loon-Bruekers VOF

Naam: Simon en Marianne van Loon

‘Als je niet van dieren houdt, houd je geen dieren’

“Vroeger stond onze staldeur voor iedereen open. Als burgers eieren kwamen kopen en me niet zagen, liepen ze gewoon de stal in om me te zoeken. Tegenwoordig kan dat niet meer. Vanwege alle regels en noodzakelijke maatregelen rond veiligheid en hygiëne zijn de stallen gesloten. Met als gevolg dat mensen niet meer zien en ook minder goed begrijpen wat er binnen gebeurt. Daarom is het zo belangrijk dat we dit uitleggen. Zo vaak als het maar nodig is. We hebben geen geheimen.”

Dialoog

De missie van Simon van Loon gaat verder dan zijn eigen boerenbedrijf. Als bestuurslid van LLTB Weerterland komt hij al jaren op voor de belangen van agrariërs in de gemeente Nederweert. Daarnaast denkt hij samen met de gemeente, collega-ondernemers en burgers mee over een zo goed mogelijke invulling van het buitengebied en werkte hij mee aan het succesvolle natuurherstelproject bij Sarsven-de Banen dat landbouw en natuur met elkaar verbindt. Maatschappelijk betrokken als hij is, zoekt Simon voortdurend de dialoog met de buitenwereld. “Dat is en blijft écht nodig want er leven nog genoeg misverstanden over de agrarische sector.”

Van Loon Bruekers Boeren van Nederweert

Thuis aan de keukentafel in Boeket, de buurtschap waar hij geboren en getogen is, rijgen de voorbeelden zich aaneen. Toen Simon halverwege de jaren tachtig als gediplomeerd bouwkundige in het gemengd bedrijf van zijn vader Pierre stapte - “in de bouw was in die tijd nauwelijks werk” – zat Aan ’t Ven nog vol met boerenbedrijven. “Nu ben ik nog maar de enige boer in deze straat. Waarmee ik maar wil aangeven dat ik niet bij de burgers ben gaan wonen, maar de burgers bij mij. Dat betekent dat we rekening met elkáar moeten houden. Dat doen we ook, dat gaat prima. Daarbij moeten we de goedkeuring voor wat we doen natuurlijk verdienen. De tijden zijn veranderd. Vroeger werd de kippenmest hier in de buitenlucht in een container geladen. Dat kon wel eens stoffen. Tegenwoordig wordt de kippenmest eerst gedroogd in een droogtunnel, waardoor de uitstoot van fijnstof en ammoniak aanzienlijk is verminderd.”

Het gezin

Vrouwlief Marianne doet de bedrijfsadministratie en verzorgt administraties voor derden, de kinderen Eline, Jasper en Rémon studeren en zelf runt Simon met twee medewerkers het gemengd bedrijf met fokzeugen, scharrelkippen en akkerbouw. Zijn vader Pierre woont in de bedrijfswoning ernaast en helpt nog regelmatig mee bij het verzamelen van de eieren. De zaken gaan goed. Er waren ook wel eens slechte tijden, maar die kwamen ze met hard werken te boven. “Achter elk boerenbedrijf zit een gezin. Als het over de agrarische sector gaat, wordt dit sociale aspect nog wel eens vergeten. De VOF Van Loon-Bruekers is op de eerste plaats onze broodwinning. We zijn ondernemers, we moeten hier van leven.”

Toen mijn vader met dit bedrijf begon was 1 eitje 10 postzegels waard"

“En niet alleen wij, ook heel veel mensen om ons heen”, zo gaat Marianne verder. “Van voerleveranciers tot installateurs en van dierenartsen tot accountants: de agrarische sector zorgt voor heel veel werkgelegenheid. Onze scharreleieren gaan bijvoorbeeld naar een eierhandelaar waar ze voor andere doeleinden worden gekookt of geverfd.”

Van Loon Bruekers Boeren van Nederweert

Meebewegen

Net als zoveel andere boerenbedrijven is VOF Van Loon-Bruekers meegegroeid met de tijd. “Pure noodzaak”, noemt Simon van Loon de opschaling binnen de intensieve veehouderij. “Als je niet meebeweegt met de regels voor dierenwelzijn en milieu en niet investeert, word je vanzelf een museum. Weer een voorbeeld: “Toen mijn vader met dit bedrijf begon was 1 eitje 10 postzegels waard. Tegenwoordig is een postzegel van 50 cent 10 eieren waard. Daarmee wil ik zeggen: alles is in prijs gestegen, behalve de meeste landbouwproducten. Om aan alle milieu- en welzijnseisen te kunnen voldoen en alle investeringen te kunnen bekostigen, móet je als ondernemer wel groeien en meer dieren houden. De hoge kostprijs plaatst de discussie over megastallen in een ander daglicht. Daarbij is de vraag: wat is mega? Vijf haren op je hoofd is bijzonder weinig. Maar vijf haren in je soep is extreem veel. Om maar aan te geven hoe relatief het allemaal is. Wat in Nederland een megastal heet, is in andere Europese landen maar een klein stalletje. Het is een containerbegrip geworden.”

Van Loon Bruekers Boeren van Nederweert

De staldeur mag dan voor het grote publiek gesloten zijn, figuurlijk gezien zetten Simon en Marianne van Loon ‘m wagenwijd open. “Geloof ons maar: we willen alleen maar het beste voor onze varkens en kippen. Alleen dan gaat het goed met ons. Het is heel simpel: als je niet van dieren houdt, houd je geen dieren.”

Van Loon-Bruekers VOF

Aan 't Ven 6
6031PS Nederweert

Van Loon Bruekers Boeren van Nederweert