Bedrijf: Pluimveebedrijf Van de Waarenburg

Naam: Tom en Ines van de Waarenburg

‘Het werken met dieren is het mooiste wat er is’

De kippen zijn geladen, de lege stallen grondig gereinigd.

Wanneer we het erf van Horick 16 oplopen, is Tom van de Waarenburg bezig met een kleine reparatie die in de drukte is blijven liggen. Voor een agrotechnicus als hij een fluitje van een cent, maar het is niet waar zijn hart naar uitgaat. “Op dagen zoals deze ben ik alleen maar aan het wachten op de nieuwe kuikentjes. Dat is en blijft het allermooiste. Eendagskuikens van de broederij brengen we in zeventien weken tijd groot tot leghennen. Gezonde, volwassen kippen die ervoor zorgen dat er bij de consument elke morgen een vers scharrelei op het bord ligt.”

Vrije keuze

Van vader Theo leerde hij het vak. En nog zoveel meer. Diens belangrijkste les: ‘Blijf rustig en denk goed na voordat je een beslissing neemt’. “Pap helpt nog elke dag mee in het bedrijf en is mijn belangrijkste adviseur. Van hem heb ik meegekregen dat je weloverwogen je beslissingen moet nemen. Dat begon al bij de keuze voor het ondernemerschap. Mijn ouders hebben me nooit iets opgedrongen en me vrijgelaten om zelf een afweging te maken. En dat heb ik gedaan. In alle rust.” Het pluimveebedrijf overnemen, stond als optie altijd open, maar was lange tijd geen zekerheid. Na zijn opleiding Agrotechnologie in Wageningen werkte Tom negen jaar bij Vencomatic in Eersel dat wereldwijd inrichtingen levert voor pluimveestallen. “Het volièresysteem dat wij voor de opfok van onze hennen gebruiken, heb ik daar ontworpen”, vertelt de jonge Ospelnaar trots.

Van de Waarenburg Pluimvee VOF Boeren van Nederweert

Gaandeweg kroop het bloed waar het niet gaan kon. In 2010 stapte Tom als vennoot in de VOF en sinds 1 januari 2016 is hij eigenaar van pluimveebedrijf Van de Waarenburg. De stip aan de horizon is gezet. Samen met zijn vrouw Ines wil hij het stevige fundament dat door zijn ouders is gelegd, verder uitbouwen. “Een gezinsbedrijf dat bij de tijd blijft en op een gezonde manier meegroeit met de maatschappelijke ontwikkelingen. Een bedrijf waarin Ines en ik samen het werk doen. Die gedachte, daar word ik blij van.”

Het beste voor de kippen

Bezorgdheid is er ook. Over het in hun ogen eenzijdige en onterechte beeld dat er wordt gecreëerd van de agrarische sector. “Het is jammer dat alle boeren over een kam worden geschoren. In elke branche heb je ondernemers die zich niet helemaal aan de regels houden. Maar daar mag je niet de hele sector op afrekenen. Daarom willen we graag laten zien hoe het er hier aan toegaat. Hoe wij met onze dieren en met het milieu omgaan”, vertelt Ines die ’s nachts samen met haar man opstaat om kippen te laden.

Een bedrijf waarin Ines en ik samen het werk doen. Die gedachte, daar word ik blij van"

Van de Waarenburg Pluimvee VOF Boeren van Nederweert

De hennen van de familie Van de Waarenburg hebben het goed. In een volièresysteem kunnen ze vrij scharrelen. Als kuiken leren ze om zelfstandig te eten en drinken en ’s avonds een etage hoger op stok te gaan. Zoals ze van nature doen. Na zeventien weken, als ze klaar zijn om naar legbedrijven te gaan, weten ze dat ze daarboven in het nest hun eieren moeten leggen. De kippenmest wordt in de stal gedroogd zodat er eenmaal buiten geen ammoniak vrijkomt. “De ammoniak blijft in de keutels zitten”, vertelt Tom. Ines wil in dit verband nog graag een statement maken: “We hebben vier zonen: Loet, Dies, Tuur en Wout. Ons grootste geluk. Neem van mij maar aan dat wij hen hier niet laten opgroeien als er ook maar ook enig risico zou zijn voor hun gezondheid!”, zegt Ines die naast haar werk op de boerderij het secretariaat verzorgt voor de vereniging Boeren van Nederweert.

In de familie

Omringd door familie en vrienden voelen Tom en Ines zich helemaal thuis in Ospel. Hun pluimveebedrijf is klaar voor de toekomst en minstens zo belangrijk: het blijft in de familie. Bij mensen met hart voor de dieren. Zodra opa Theo straks een stapje terug doet, staat Ines als vervanger klaar. “Mijn ouders hadden vroeger ook een kippenbedrijf. Ik was toen nog klein, maar blijkbaar heb ik het gevoel toch meegekregen. Het werken met dieren is het mooiste wat er is.”

Van de Waarenburg Pluimvee VOF Boeren van Nederweert

In de familie

Omringd door familie en vrienden voelen Tom en Ines zich helemaal thuis in Ospel. Hun pluimveebedrijf is klaar voor de toekomst en minstens zo belangrijk: het blijft in de familie. Bij mensen met hart voor de dieren. Zodra opa Theo straks een stapje terug doet, staat Ines als vervanger klaar. “Mijn ouders hadden vroeger ook een kippenbedrijf. Ik was toen nog klein, maar blijkbaar heb ik het gevoel toch meegekregen. Het werken met dieren is het mooiste wat er is."

VOF vd Waarenburg Verhalen- en nieuwsarchief:

VAN KUIKEN TOT EI

Pluimveebedrijf Van de Waarenburg

Horick 16
6035PH, Ospel

Van de Waarenburg Pluimvee VOF Boeren van Nederweert