Bedrijf: Happy Ei

Naam: Henk en Marc Stals

Van een Happy Ei wordt iedereen blij

Wat wáren ze opgetogen en trots, de gebroeders Henk en Marc Stals uit Nederweert. In november 2016 werd hun legpluimveehouderij Happy Ei uit drie finalisten verkozen tot de meest maatschappelijk verantwoorde onderneming van Midden-Limburg. Henk en Marc hebben duurzaam ondernemen doorgevoerd tot in de diepste vezels van hun kippenbedrijf, zo oordeelde de jury van de Konnek’os MVO-prijs. Ze denken niet alleen aan hun eigen gewin, maar zoeken bij alles wat ze doen naar de juiste balans tussen people, planet en profit. Tussen wat goed is voor de mens, de planeet en het bedrijfsrendement.

De mensen

Tien mensen werken er bij Happy Ei, verdeeld over twee locaties aan de Eindhovensebaan in Nederweert en de Kuilstraat in Ospel. De helft van hen heeft - zoals dat in jargon heet - een afstand naar de arbeidsmarkt, hetgeen betekent dat een betaalde baan voor deze medewerkers allerminst vanzelfsprekend is. Happy Ei biedt hen de veiligheid, structuur en persoonlijke begeleiding die zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren. In 2000 kwam Henk in contact met sociale werkvoorziening De Risse. “Het voelde meteen goed, er was een klik en die is er tot op de dag van vandaag. De medewerkers doen bij ons alle dagelijkse werkzaamheden en worden begeleid door Anja Koolen, in ons bedrijf ook wel ‘os mam’ genoemd.

Happy Ei boeren van Nederweert

Zij kan lezen en schrijven met deze mensen. Het is prachtig om te zien hoe zij hier hun ritme hebben gevonden. Ziekteverzuim is er nauwelijks. Sommige medewerkers moeten we verplicht vrij geven, anders gaan ze maar door. Ze steken hun ziel en zaligheid in hun werk en komen helemaal tot rust tussen de kippen. Natuurlijk hebben ze wat meer aandacht nodig, maar je krijgt er zoveel voor terug. Deze mensen zijn mijn ogen en oren”, zegt Henk die de dagelijkse leiding heeft over het legkippenbedrijf dat witte en bruine scharreleieren produceert voor de tafelmarkt in Nederland en Duitsland en voor horecagelegenheden, groothandels en particulieren in de Limburgse regio.

In 1994 legde hij met zijn vader Lei, die aan de Winnerstraat jarenlang een boerenbedrijf runde, de basis voor de huidige pluimveehouderij. Sinds 2010 staat broer Marc, bedrijfsadviseur bij een fiscaal-juridisch adviesbureau, als financieel specialist naast hem aan het roer. Samen stippelen ze de koers uit en besloten ze om het anonieme scharrelei een gezicht te geven. Happy Ei was geboren. Altijd vers, rechtstreeks van de boerderij en met zorg geproduceerd.

Happy Ei boeren van Nederweert

Ik dacht dat het hier zou stinken, maar ik ruik niks"

Transparantie is het handelsmerk van de familie Stals. Bijna maandelijks gaan de staldeuren aan de Eindhovensebaan open voor iedereen die wil weten wat er in een modern pluimveebedrijf gebeurt. Daarnaast is Happy Ei een erkend leerbedrijf voor studenten van het mbo en hbo. “Schoolgaande kinderen, buurtbewoners, bedrijven, ministeries, politici en ouderenbonden; ze zijn hier allemaal rondgeleid. Om vooroordelen over de agrarische sector weg te nemen, maken we onze omgeving deelgenoot van wat we hier dagelijks doen”, vertelt Marc. “En dat leidt steeds weer tot dezelfde verbaasde reacties”, vult Henk aan. ‘Gôh, ik wist niet dat de kippen zoveel bewegingsvrijheid hadden. En ook: ‘Ik dacht dat het hier zou stinken, maar ik ruik niks.’

De planeet

Duurzaamheid kent vele gezichten bij Happy Ei. Met maar liefst 2600 zonnepanelen voorziet het pluimveebedrijf jaarlijks 200 gezinnen van schone energie. Verder zorgt LED-verlichting in de stallen voor een veel lagere energierekening en maakt de familie Stals haar eigen mengvoer zodat de kippen precies krijgen wat ze nodig hebben en er ook veel minder voertransport nodig is. Daarbij wordt de kippenmest nagedroogd, tot korrels geperst en wereldwijd afgezet om de bodem van nieuwe voedingsstoffen te voorzien. De komende jaren investeert Happy Ei in luchtwassers. Door alle lucht in de stallen te zuiveren wordt de uitstoot van ammoniak en fijnstof tot wel 90 procent gereduceerd.

Happy Ei boeren van Nederweert

Het bedrijf en de toekomst

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor de gebroeders Stals geen kunstje. Het komt vanuit het hart. “Ondernemen is topsport”, zegt Henk die behalve pluimveehouder ook nog commandant is van de brandweer in Nederweert. “Je moet flexibel zijn en inspelen op de veranderende maatschappelijke wensen. En dat doen we graag, dat houdt ons vak spannend. We kijken voortdurend naar wat er in onze omgeving gebeurt en proberen ons bedrijf sterk en solide te houden. Een gezonde toekomst voor ons, onze familie en de medewerkers die bij ons hun boterham verdienen. Dáár staan we voor en dáár gaan we voor. Of zoals onze slogan aangeeft: van een Happy Ei wordt iedereen blij."

Happy Ei Verhalen- en nieuwsarchief:

‘TUSSEN DE KIPPEN WERKEN, GEEFT ME RUST’

Bedrijf: Happy Ei

Eindhovensebaan 9
6031 NB Nederweert
0495 663 511

Happy Ei boeren van Nederweert